L’ONG EnriquezArte, al Turó de la Peira, ofereix des del 2018 una altra manera de conèixer Barcelona a aquelles persones que no se sentin identificades com a turistes, sinó que volen conèixer la realitat quotidiana dels barris. Alhora, participen en cursos de formació de “construcció comunitària” i ho porten a la pràctica amb serveis de voluntariat.

Es tracta, per tant, d’una mena de voluntariat entès com un procés d’enriquiment continu. Actualment, hi ha cinc “voluntrainees” i són de nacionalitats i perfils ben diversos. Per exemple, un estudiant italià de filosofia que s’hi quedarà dues setmanes, dues joves alemanyes que viatgen soles per primer cop o un estatunidenc que ha arribat amb la dona i la filla. Col·laboren en algun dels projectes del centre, com el casal infantil d’estiu o decorant la façana de l’edifici.

És una barreja de voluntariat i de formació, d’aprenentatge i de fer cursos homologats”
Jean Ben-Illouz, fundador i president d’EnriquezArte

“És molt millor conèixer la Barcelona real”

Els integrants entenen aquesta iniciativa com una manera de fer-se una idea acurada de com és el dia a dia dels residents dels indrets que visiten: “Crec que és molt millor conèixer la Barcelona real, més que no pas les zones més turístiques, plenes de coses cares”, explica Ann-Sophie Schober, una de les “voluntrainees”, procedent d’Alemanya.

Per la seva banda, l’italià Lorenzo Batacchi admet que no li agrada sentir-se turista i s’estima més “captar el que altres persones no poden veure sense viure a Barcelona”. Una de les zones que més l’ha interessat és, precisament, una de les menys turístiques de la ciutat: Nou Barris. “És una àrea que la majoria de les persones no veuen i crec que té molt per oferir”, assegura.

L’organització gestiona l’habitatge, l’arribada a l’Aeroport i els cursos que calguin en matèria social, comunitària o lingüística. Alguns repeteixen i pugen de nivell, altres s’hi queden, i hi ha algun cas que, fins i tot, ara treballa a l’entitat.