Amb trenta anys, l’orca Ulisses ha estat pare per primera vegada mitjançant un procés d’inseminació artificial. La cria, una femella de 150 kg i dos metres de llarg, va néixer el 16 de març al parc Marineland d’Antibes, a França, i la van anomenar Moana que vol dir “oceà” en polinesi.

Com que l’orca Ulisses està al SeaWorld de San Diego, als Estats Units, l’esperma es va haver de traslladar amb avió fins a les instal·lacions franceses, per poder fecundar l’orca femella, la Wikie. Per això, al Facebook de SeaWorld San Diego es refereixen a Ulisses com a “long-distance dad” (pare de llarga distància). Consideren que en l’àmbit de la inseminació artificial s’estan fent grans progressos que permeten, el que ha passat, compartir el material reproductiu amb altres parcs “per mantenir la diversitat genètica”.

Una orca d’odissea

Mentre que la femella Wikie només té deu anys, Ulisses ja n’acumula trenta. Va arribar al zoo de Barcelona el juliol de 1983, quan tenia dos anys, i ràpidament va convertir-se en una estrella del parc, al costat de Floquet de Neu. Els barcelonins i barcelonines van haver d’acomiadar-se’n el febrer de 1994, perquè el recinte se li havia quedat petit, i van traslladar l’Ulisses al SeaWorld de San Diego, la seva Ítaca particular, on ha viscut fins a data d’avui.

140511ulissesseaworld+

[Les imatges les ha penjades SeaWorld San Diego al seu Facebook]