Austeritat en temps de retallades

Segons Trias, el problema principal que té Barcelona és la xifra de l’atur, amb 108.000 persones sense feina. Per afrontar-lo, cal un canvi de prioritats. El candidat proposa que la ciutat sigui un motor per generar recerca i que Barcelona es conegui per la seva qualitat de vida, amb els sistemes bàsics de funcionament garantits. “No hi ha ningú que estigui a favor de les retallades”, assegura.

L’alcaldable de CiU vol retallar despeses supèrflues i no fer “barbaritats”. Fa una crida a ser exemplars i austers, i posa com a exemple algunes campanyes de propaganda impulsades des de l’Ajuntament:   “270.000 euros per una felicitació de Nadal és excessiu”. El candidat considera que aquests diners  s’han de gastar en temes socials.

Simplificar l’administració

“Estalvi no implica entrar a suprimir regidories”, assegura. Creu que Iniciativa estigmatitza la seva formació de manera tendenciosa sobre la sensibilitat mediambiental: “vindrà el Papus, diuen”. El candidat de CiU és partidari de  simplificar l’administració, i especialment alguns tràmits. “Hem de fer les coses facils; hem d’ajudar la gent de menys de 35 anys que vol emprendre un negoci”. Trias proposa aprofitar la potència de la marca Barcelona per sortir al món a captar inversors.

Els beneficis del turisme han de revertir a la ciutat

Xavier Trias creu que si el turisme genera riquesa, Barcelona ha de participar d’aquesta riquesa. El candidat proposa que es faci amb un sistema de finançament, perquè l’IVA, l’IRPF i els impostos especials reverteixin als llocs on hi ha més turisme. “Si hi ha més turisme, la gent de Ciutat Vella s’ha de trobar amb una situació millor”. Convergència creu que Barcelona necessita el turisme, ja que suposa el 15% del PIB. Trias es decanta pel turisme de qualitat: “No vull el turisme de prostitució de botellón, el que fa malbé la ciutat”

L’Ajuntament no ha de fer la competència a la societat civil

Segons Trias la necessitat de formació laboral és una prioritat. El candidat assegura que hi ha entitats del “tercer sector” que ajuden a persones que estan al límit, i l’Ajuntament no pot duplicar la feina d’aquestes entitats. Vincular administració i entitats és un repte que segons Trias es pot fer a través de concerts o contractes programa. “No és privatitzar l’Ajuntament; és que l’Ajuntament no ho ha de fer tot”.

De la Diagonal a la Rambla

Sobre la polèmica reforma de la Diagonal, el candidat de CiU creu que cal “millorar-la i no fer tonteries”. El tramvia està descartat, i les bicicletes han de baixar a la calçada a través  d’un carrer segregat. “Volem una Diagonal còmoda pensant en les persones”, diu. A la Rambla, Trias aposta per treure-hi el que sobra:  “marmotretos, la prostitució, els tril·lers, la gent que roba…” CiU pretén convertir la Rambla en un lloc que es cuidi, tot i que mai podrà escapar-se de l’etiqueta del parc temàtic.

El dibuix

Regenerar Barcelona és la idea-força que vol transmetre Trias amb el seu dibuix. A través de la feina i la formació, però també de la xarxa ortogonal de transport, o les illes autosuficients. El candidat de CiU proposa renaturalitzar els barris i fer que el verd de Collserola “baixi a la ciutat”. També apunta la construcció d’un centre tecnològic a Ciutat Meridiana, la potenciació de l’ús del cotxe i la moto elèctrica, la connexió del port, l’aeroport i la Zona Franca i la creació d’una zona de recerca logística al port,  el Blau@ictinea

DibuixTrias+

Governar en solitari

Trias aspira a governar en solitari i considera que 16 regidors seria un bon resultat. “Jo el que aspiro és a guanyar bé, quan més en tingui millor”. Si finalment és alcalde, aposta per un govern fort, lleial, col·legiat que prengui decisions. El seu objectiu és planificar una Barcelona a 10 o 20 anys, amb la mà estesa a tothom: “Un canvi no vol dir que no col·laborarem amb ningú”.

De retallades i desafeccions

El candidat de CiU creu que les retallades que s’estan vivint suposen un fet insòlit. “Els senyors que han creat la situació, el 2010 han fet un forat de 7600 milions d’euros”. Trias acusa el PSC de no saber defensar a Madrid el fons de competitivitat. “No pot passar el que ha passat a la Generalitat”

Molt personal

Xavier Trias és veí del barri de Galvany, al districte de Sarrià Sant-Gervasi, on acostuma a passejar. Es talla els cabells al perruquer Iranzo des de fa molts anys.  De serveis públics que fa servir esmenta el bicing, el metro, i l’autobús. El seu museu preferit de la ciutat és el Picasso, i s’ha banyat alguna vegada a les platges de la ciutat, tot i que acostuma a banyar-se a les platges de Viladecans o el Prat. És soci de diverses entitats de la ciutat, com Òmnium Cultural, l’Ateneu Barcelonès, el Tennis Barcelona…. Si tingués cinc anys demanaria uns parcs infantils més ben dotats. Quan veu una persona sense sostre pensa que “potser no fem tot el que hauríem de fer. No podem estalviar en aquest tema”, diu. Sobre Barcelona diu que és la capital de Catalunya i de la catalanitat, i que a través de ser això s’obre al món. “Som la capital més creativa del món”, rebla.

A la pregunta de com veu BTV, Trias respòn que és “un servei públic”, i que ha de ser la Televisió de Barcelona.

El cartell

Xavier Trias es vol mostrar al cartell com “l’alcalde de les persones, no dels decorats”. El candidat vol ser un alcalde que transforma la ciutat i que interpel·la el ciutadà amb el “tú”. També fa servir la paraula màgica del “canvi”, un canvi que el candidat vol que sigui en positiu. Finalment el domini .cat vol remarcar que la feina de Trias té present el conjunt de Catalunya.

cartellTrias+

[Les 25 candidatures de les eleccions municipals de 2011]