Evitar les retallades

Hereu denuncia que el govern català està fent servir la crisi econòmica com a excusa per desmuntar l’estat del benestar, més necessari que mai en temps de crisi. Diu que l’Ajuntament també ha ajustat el seu pressupost, però sense fer passos enrere en àmbits com l’educació o la salut.

El candidat del PSC reivindica la gestió concertada dels serveis socials amb més de 400 entitats que fa l’Ajuntament de Barcelona, però no creu que la solució a les retallades passi per la privatització de serveis públics, perquè les administracions han de garantir-ne un bon finançament, diu.

Administració eficient

Hereu assegura que l’Ajuntament té assumida l’austeritat com a principi i que, gràcies a la bona gestió, és una de les poques administracions que paga els proveidors en menys de 45 dies. Les acusacions de malbaratar pressupost en publicitat o protocol són, al seu parer, “anècdotes” que l’oposició eleva a la categoria de crítiques.

El candidat socialista argumenta que el consistori millora contínuament, gràcies a les noves tecnologies, la gestió interna i dels tràmits que hi han de fer els ciutadans, complint en tot cas amb les condicions que imposen les lleis catalanes, espanyoles i europees.

Motor econòmic

Barcelona representa el 20% de la població de Catalunya, però concentra el 32% dels llocs de treball. Jordi Hereu es basa en aquestes dades per afirmar que la ciutat és un motor generador d’ocupació i prometre 50.000 nous llocs de feina en quatre anys. Per aconseguir-ho, Hereu reclama tot el suport inversor de l’Estat i la Generalitat en infraestructures com el port o l’aeroport, perquè assegura que Barcelona “tirarà del carro” de la recuperació econòmica de Catalunya i la resta d’Espanya. Confia, per a això, en la capacitat d’exportació de la seva indústria i en l’atracció que la marca Barcelona exerceix sobre inversors i turistes.

Pel que fa a la “taxa turística” sobre els visitants que rep la ciutat, només la veu viable si una llei estatal la implanta a totes les ciutats espanyoles.

Preocupat per la mobilitat metropolitana

A la ciutat de Barcelona, la majoria dels desplaçaments es fan a peu o en transport públic. Per descongestionar el trànsit, Hereu vol estendre aquesta realitat a tot l’àrea metropolitana. I per això, després de totes les mesures que reconeix haver pres per desincentivar l’ús del cotxe, ara reclama “un salt endavant” en el transport públic, sobretot acabar la Línia 9 i millorar la xarxa de Rodalies.

Pel que fa al Bicing, assegura que, per a l’Ajuntament, és el servei públic de lloguer de bicicletes “més barat d’Europa” i que els que en critiquen el cost és perquè volen eliminar-lo o convertir-lo en residual.

Contra els delinqüents reincidents

Hereu està satisfet de les darreres reformes penals per facilitar que els delinqüents reincidents vagin a la presó i ara proposa que la Guàrdia Urbana pugui portar directament davant del jutge les persones que deté. Actualment, només ho fan els Mossos d’Esquadra i això ralenteix el procés en àrees com Ciutat Vella, on el 60% dels detinguts són de la Guàrdia Urbana.

Reforma de la Rambla, no de la Diagonal

Jordi Hereu proposa ampliar les voreres laterals de la Rambla per poder passejar prop de les façanes i descongestionar el passeig central. Per fer-ho, diu que aquesta via ha de deixar de ser un lloc de pas per als cotxes, perquè a més no és efectiu.

Pel que fa al fracàs de la consulta de la Diagonal, considera que “va ser un mal moment per presentar una proposta”, però acata el veredicte dels ciutadans i per això el programa electoral del PSC no preveu tocar la Diagonal.

El dibuix

A diferència de la resta de candidats entrevistats, Jordi Hereu no ha portat un dibuix de la ciutat fer per ell, sinó un que li va donar un nen en una visita a una escola de Barcelona. En destaca que les flors i els ocells són del mateix tamany que la casa, la qual cosa voldria dir que els espais verds són molt importants per als nens barcelonins.

DibuixHereu+

L’alcalde de l’esquerra

Jordi Hereu diu que, per barrar el pas a la dreta a l’Ajuntament, l’única opció factible és que ell sigui alcalde i, per això, demana el vot de tots els ciutadans d’esquerres per al PSC. Entén que, si la llista més votada és la de Xavier Trias, els barcelonins hauran optat pel canvi i, per tant, serà al líder de CiU a qui li correspondrà emprendre les negociacions per formar govern.

“El PSC ha de tenir veu pròpia a Madrid”

Arran la votació al Congrés dels Diputats de la moció de CiU sobre el fons de competitivitat, Hereu comenta que tothom ha comès errors i ningú ha estat a l’altura de les circumstàncies. L’alcalde diu que els govern català i espanyol haurien de “fer menys comèdia i posar-se a treballar”. En tot cas, reconeix que fins a l’últim minut va fer el possible perquè es posessin d’acord i avança que, després del proper congrés del PSC, el partit hauria de tenir veu pròpia al Congrés dels Diputats.

Molt personal

Com a veí de les Corts, a Jordi Hereu li agrada passejar pels carrers antics d’aquest barri, sobretot la plaça de la Concòrdia, que diu que és la més bonica de Barcelona. Per tallar-se els cabells, acudeix a “un conegut perruquer” del passeig de Gràcia. El Museu Picasso és el seu preferit, com el de bona part dels alcaldables. Quan se li pregunta de quines entitats és soci, explica que fa més de 25 anys que pertany a Intermón i a l’Associació contra l’Atur, a més del PSC. Si tingués cinc anys, demanaria a l’alcalde més espais per jugar al carrer. Quan veu algú dormint al carrer, pensa que els sense sostre tenen alternatives per passar la nit en aquesta ciutat, però el problema és que ells no volen o no poden construir el seu projecte.

Jordi Hereu veu BTV com una televisió que “està a l’altura d’aquesta ciutat”, perquè ofereix “un entreteniment honest, rigorós i molt barceloní”.

El cartell

Jordi Hereu reconeix que el cartell electoral, on apareix ell amb la seva dona, és “una aproximació molt personal”. El lema és una frase, “A mi m’agrada aquesta ciutat”, que assegura que repeteix sovint per dir que està disposat a donar-ho “tot per Barcelona”, un altre dels eslògans de la seva campanya. La frase es completa amb un “-I tu?”, que convida els barcelonins a expressar a les urnes que estan disposats a seguir amb el mateix projecte. També hi ha una imatge de La Pedrera i una de la Torre Agbar, per combinar història i innovació.

cartellHereu+

[Les 25 candidatures de les eleccions municipals de 2011]