El darrer any ha estat marcat per la reivindicació de drets i llibertats a les revoltes que han sacsejat l‘Orient Mitjà i el Nord d’Àfrica. Una lluita en la qual les xarxes socials han tingut un paper fonamental. Per Amnistia Internacional, aquestes revoltes es veuen com una bona oportunitat per millorar els drets humans. Però la repressió tan forta exercida pels governs i el seu intent de controlar i restringir l’accés a la informació amenacen aquest canvi històric. Per això, i per tal de garantir els drets humans, Amnistia ha exigit els estats occidentals que actuïn i s’impliquin en les revoltes del nord d’Àfrica i l’Orient Mitjà. L’organització els acusa de fer un doble joc i actuar de manera egoista: “no s’impliquen per no sortir-ne esquitxats”.

Catalunya / Espanya

Amnistia Internacional també veu fets preocupants a Espanya, l’únic país de la Unió Europea que conserva grans restriccions de drets per a presos. L’ONG ha detectat casos de detinguts que haurien estat víctimes de tortures i maltractaments per part dels cossos policials i critica la incomunicació a la qual se sotmet sovint els sospitosos d’activitats terroristes. També continua sent una assignatura pendent la lluita contra el racisme i la xenofòbia i, sobretot, la violència masclista. L’informe d’Amnistia també mostra preocupació per la prohibició del vel integral en alguns municipis catalans, que considera una doble vulneració de drets: un atac a la llibertat religiosa i també a la llibertat d’expressió.

Amnistia Internacional reconeix que queda molt per fer, però que la protecció dels drets humans no hauria de ser un luxe sinó una obligació. Les dades del darrer informe anual així ho confirmen: més de 150 països investigats on s’han trobat gairebé 90 casos de restricció de la llibertat d’expressió, un centenar de casos de tortura i deficiències en l’accés a la justícia.