Aquest dijous l’Ajuntament ha anunciat la millora del dispositiu preventiu per fred i nevades. Aquest pla està adreçat als ciutadans que pernocten al carrer i, en el cas de nevada, a les persones que es trobin retingudes en algun espai públic.

El dispositiu de fred s’aplicarà diferent en funció de dos possibles nivells. El nivell 1 de l’operació Fred s’activarà quan la predicció del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) anunciï, menys de 12 hores abans, temperatures a Barcelona iguals o inferiors als cinc graus centígrads. Quan s’activi aquest nivell, està prevista l’obertura d’un centre d’acolliment d’emergències al districte de Sant Andreu, que oferirà allotjament, alimentació, dutxes, roba i atenció psicosocial a les persones que pernocten a la via pública.

El nivell 2 de l’operació Fred s’activarà quan el SMC predigui, menys de 12 hores abans, temperatures a Barcelona de menys de zero graus centígrads. L’activació d’aquest nivell suposarà l’obertura d’un segon centre d’acolliment d’emergències, a Ciutat Vella. Quan s’activi aquest nivell del dispositiu fred, també es reforçaran els equips d’emergències del Centre d’Urgències i Emergències Socials de l’Ajuntament (CUESB) amb la col·laboració de la Creu Roja, que informaran de la possibilitat d’anar a un dels centres d’acolliment de la ciutat.

En cas que el SMC anunciï risc de nevada a Barcelona amb una probabilitat de més del 30%, s’activarà el dispositiu amb un augment de les places en els centres d’acolliment, també es farà un seguiment telefònic i de suport a les persones vulnerables, s’activarà el conveni establert entre l’Ajuntament i el Gremi d’Hotels de la ciutat per oferir allotjament alternatiu a les persones que no puguin quedar-se al seu domicili, s’informarà dels recursos d’allotjament municipal a les persones que hagin quedat retingudes a causa del bloqueig de les vies de transport i s’oferiran mantes i aliments.