L’informe d’Intermón Oxfam compara les polítiques que s’apliquen per mitigar la crisi econòmica espanyola amb les experiències viscudes a la crisis de l’Amèrica Llatina i l’est asiàtic. Els resultats mostren com les mesures d’austeritat i les retallades socials convertiran Espanya en un país més pobre, més desigual, amb menys drets socials i amb menys democràcia. Segons l’informe Crisi, desigualtat i pobresa, les mesures que s’estan aplicant per mitigar la crisi espanyola comportaran la pèrdua de fins a tres generacions de benestar i convertiran el país en una societat dual de rics i pobres.

Les mesures que es van prendre en les crisis de l’Amèrica Llatina i l’est asiàtic poden servir d’exemple per demostrar que la reducció del dèficit i el sanejament de la banca, mitjançant la injecció de fons públics finançats a costa d’un deute molt gran, no generen creixement. A més, l’informe també apunta que la pujada d’impostos i la reducció de les polítiques públiques i les prestacions socials poden tenir conseqüències molt greus, com l’augment de l’atur, la pobresa i la desigualtat social.

Seguint amb els exemples de l’Amèrica Llatina i l’est asiàtic, Intermón Oxfam augura també un període de recuperació econòmica espanyola d’entre dues i tres dècades i assenyala que el 2022 el nombre de persones pobres arribaria als 18 milions, que equivaldria a un 38% de la població. D’altra banda, el 20% de les persones riques espanyoles podrien arribar a ingressar, de mitjana, 15 vegades més que el 20% de les persones més pobres de l’estat.

Per evitar aquests números, l’ONG proposa recaptar fons de manera més justa, blindar els drets socials i enfortir la qualitat democràtica.