Algunes persones invidents alerten que segueixen sense poder votar de manera secreta i autònoma. El sistema previst fins ara, un “kit” de vot accessible, de vegades no està disponible a tots els col·legis electorals, fet que provoca que les persones cegues hagin de votar acompanyades d’algú de confiança que els ajudi.

És el cas d’en Guilllermo Fernàndez. Va demanar el seu estoig en Braille dins de termini per poder votar en les eleccions generals del 10 de novembre. Quan ha arribat al centre electoral, però, li han comunicat que a causa d’una incidència, el seu “kit” no els havia arribat. En Guillermo ha hagut de demanar ajut del seu pare.

El “kit” de vot accessible, disposa de tota la documentació electoral adaptada a Braille, que és el codi de lectoescriptura de les persones amb ceguesa total. Mitjançant el material, inclòs en aquest estoig, poden seleccionar la papereta per exercir el seu dret a vot de manera totalment autònoma. El Guillermo assegura que és la primera vegada que es troba amb aquesta situació. “Sempre he exercit el meu dret a vot mitjançant aquest ‘kit’. Normalment el demano i no hi ha incidències”, assegura.

Un altre dels inconvenients és que aquest estoig accessible no està disponible per a les eleccions municipals. En Guillermo afirma que, en certa manera, se sent discriminat per no poder exercir el seu dret a vot d’una forma natural, com la resta de ciutadans. Per mirar de solucionar aquests inconvenients l’ONCE va proposar fa uns mesos que s’inclogui un codi QR en les paperetes de vot per tal de garantir el dret al sufragi autònom de tot el col·lectiu. L’objectiu és que el votant pugui escanejar amb el seu mòbil el codi QR de les paperetes de cada candidatura i el dispositiu en reprodueixi el contingut  perquè el votant pugui votar sense haver de rebre l’ajut de cap altra persona.