quarta dosi vacuna covid

La quarta dosi de la vacuna contra la covid ha d’estar dirigida, de moment, només a persones amb la immunitat debilitada i gent gran, segons l’Organització Mundial de la Salud (OMS). “No hi ha dades específiques que justifiquin recomanar una quarta dosi de manera més àmplia”, ha declarat la científica en cap de l’organització, Soumya Swaminathan, en una roda de premsa dedicada a l’evolució de la pandèmia.

Diversos països d’Europa i Llatinoamèrica estan oferint a la seva població la quarta dosi d’alguna de las vacunes que s’han desenvolupat per prevenir la covid o evitar-ne els símptomes més greus, pocs mesos després d’haver rebut la de reforç. “Sabem que en alguns grups la immunitat declina ràpidament. Si és una persona gran o que té una malaltia que afecta el sistema immunitari, si està en tractament de tiroides, amb medicació per al càncer o amb diabetis greu, llavors el sistema immunitari no respon bé i una quarta dosi pot ajudar”, va confirmar Swaminathan.

En canvi, pel que fa a la resta de la població, l’OMS encara no recomana la quarta dosi.

Molts països, sense accés a la vacuna de la covid

Soumya Swaminathan va recordar que l’OMS aconsella tenir les dues dosis inicials i una de reforç, que ofereixen una resposta immunitària més completa i forta, “per la qual cosa considerem que la fase primera de vacunació consisteix en tres dosis”.

Tot i això va assenyalar que encara hi ha una part considerable de la població mundial que no té accés a les vacunes, com passa a l’Àfrica, on només el 15 % de la població ha rebut dues dosis. “Hem de concentrar-nos en ells, en particular en els grups de persones grans i treballadors de la sanitat”, va insistir. “A l’Àfrica només s’ha vacunat el 26 % de la població més gran de 60 anys i això és molt preocupant, perquè aquest grup estarà en risc de desenvolupar malalties greus si es produeixen brots en el futur, com ja estem veient en alguns països”.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a