Coincidint amb el Dia Internacional de les Infermeres, aquest col·lectiu de professionals sanitaris denuncia la precarietat i la sobrecàrrega laboral que pateixen, i que s’ha agreujat arran de la pandèmia. Segons un informe del Col·legi d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) més de 1.300 infermeres han abandonat la professió des del 2020, amb l’inici de la covid. A tot això, cal afegir l’impacte de la pandèmia entre les professionals que continuen treballant: les consultes per temes relacionats amb la salut mental han crescut un 42 %.

Reconeixement institucional i salarial

Per revertir aquesta situació, el sindicat Satse demana reconeixement institucional i trencar el “sostre de vidre” de les infermeres. Volen tenir veu i vot i asseguren que ara mateix només ocupen un 5 % dels càrrecs de responsabilitat. A més, consideren que cal més personal i millores laborals, com ara més estabilitat i posar fi als “torns titànics”, que evitin l’abandonament i també la fuga de talent a l’estranger. “Els hem d’equiparar el sou al nivell acadèmic. Això ja faria que moltes de les que han marxat a l’estranger tornessin”, assegura Glòria Jodar, del Col·legi d’Infermeres de Barcelona.

Salut defensa que la ràtio ha pujat

Salut defensa que en dos anys s’han contractat 3.400 infermeres, el que ha permès passar d’una ràtio de prop de 6 infermeres per cada mil habitants el 2019, a una ràtio de 6,6 infermeres actualment. Per la directora de Professionals de la Salut, Montserrat Gea, ara el repte és “estabilitzar” aquests increments fent contractes fixos a 6.800 infermeres en els pròxims dos anys, i garantint que es cobriran les més de 8.000 jubilacions que es produiran en el curt termini.

Pel que fa a la taxa d’abandonament que afirma l’informe del COIB, Salut creu que és “anecdòtica” i la retenció dels nous graduats supera el 80 %.