L'enigma ja s'ha resolt. Ja sabem com és el nou restaurant d'Albert Adrià, novament al barri de Sant Antoni, a la confluència dels carrers de Sepúlveda i d'Entença, inaugurat aquesta setmana. El xef proposa un recorregut per cinc estances on es tastaran 47 propostes, entre platets i glops, a un preu de 200 euros, begudes a banda. S'ha apostat per la intimitat i mai es coincideix en un mateix espai amb més de sis persones. L'arquitectura de l'espai, minimalista i futurista, convida a oblidar que s'és en un restaurant. Tickets, Bodega 1900, Hoja Santa, Niño Viejo i ara, Enigma. 5 restaurants amb el segell d'Albert Adrià en un triangle ben reduït de Sant Antoni. El format pels carrers de Sepúlveda, de Rocafort i l'avinguda del Paral·lel. Als que se li ha de sumar el Pakta que s'allunya una mica, i no pas massa, endinsant-se al Poble Sec, al carrer de Lleida. Tot va començar el 2005 en aquest local, el Lolita, l'antic Inòpia. Adrià, que ja se n'ha desvinculat, i Joan Martínez apostaven per un concepte de tapes modern, l'anomenat gastrobar. STAND UP: "I a partir de llavors s'ha succeït un allau de noves obertures al barri. Bars i restaurants amb gran varietat de propostes. Sant Antoni s'ha convertit en la darrera dècada en un dels barris amb més efervescència gastronòmica de tota la ciutat." Encara ara les inauguracions de nous restaurants són constants. A la cantonada de Mistral amb Rocafort, hi ofereixen des de fa setmanes cuina cubana i brasilera. I al de Tamarit, La Coqueta aposta des de fa un mes per les coques de farina d'espelta ecològiques. Perquè han escollit Sant Antoni? "Segueix sent un barri molt nostre de Barcelona però a la vegada tot el tema gastronòmic des de fa uns anys amb el Tickets, la Bodega, el Lolitas... S'està movent molta gent tant d'aquí com d'estrangers. Jo crec que hem escollit un bon lloc." Però no tot són flors i violes. Ho saben bé al restaurant Casa Lucio, un dels veterans del barri. Han vist caure més d'un emprenedor. "Això arrossega. Si a l'Adrià li va bé, tu i jo muntem alguna cosa i ens anirà bé. No és així. Ho has de fer bé. N'hi ha molts que han tancat o que se'ls ha quedat una altra persona..." Al Racó de l'Algüir, un altre dels clàssics del barri, la competència no els ha restat clientela. Fins i tot la veuen positiva. "La gent té per triar i cadascú tria en funció de la cuina que li agrada. El més important és que cadascú dins la seva cuina que ho faci el millor possible. La gent porta gent." Ells han lluitat per conservar els clients del barri. No es pot negar que ho han aconseguit.

L’Enigma, el nou restaurant d’Albert Adrià, ja està inaugurat. Es troba al barri de Sant Antoni, a la confluència dels carrers de Sepúlveda i d’Entença. El xef proposa un recorregut per sis estances on es tastaran 47 propostes, entre platets i glops, a un preu de 200 euros, begudes a banda. S’ha apostat per la intimitat i mai es coincideix en un mateix espai amb més de sis persones. L’arquitectura de l’espai, minimalista i futurista, convida a oblidar que s’és en un restaurant.

El nou restaurant d’Adrià és la culminació d’un boom gastronòmic a la zona que ell mateix ha contribuït a motivar. Tot va començar el 2005 al Lolita, l’antic Inòpia, situat al carrer de Tamarit. L’Albert Adrià, que ja se n’ha desvinculat, i el Joan Martínez apostaven per un concepte de tapes modern, l’anomenat gastrobar. A partir de llavors, durant la darrera dècada, s’ha succeït un allau de noves obertures al barri. Bars i restaurants amb gran varietat de propostes han ocupat gran part dels locals que es traspassaven o quedaven buits.

Encara ara les inauguracions de nous restaurants són constants. A la cantonada de Mistral amb Rocafort, hi ofereixen des de fa poques setmanes cuina cubana i brasilera. I al de Tamarit, La Coqueta, aposta des de fa un mes per les coques de farina d’espelta ecològiques. “Segueix sent un barri que els barcelonins ens sentim molt nostre”, explica la Laia Esteve, propietària del restaurant. “Però a més s’hi acosta molta gent tant d’aquí com estrangers a buscar propostes gastronòmiques”, afegeix, convençuda que han escollit un bon lloc per instal·lar-se.

Però no tot són flors i violes. Ho saben bé al restaurant Casa Lucio, un dels veterans del barri. Han vist caure més d’un emprenedor. “Molta gent pensa que si l’Adrià obre un restaurant i li va bé, a ells els passarà el mateix, però això no funciona així. Has de fer-ho bé. He vist molts nous locals que han hagut de tancar o que se’ls ha quedat una altra persona”, explica Lucio Rodríguez, propietari del clàssic restaurant.

Al Racó de l’Algüir, un altre dels clàssics del barri, l’augment progressiu de la competència no els ha restat clientela. Fins i tot la veuen positiva. “La gent té per triar i cadascú tria en funció de la cuina que li agrada”, assegura Ivan Algüir, responsable del restaurant. “La gent porta gent”, afegeix.