Un dron plegable que cap en una butxaca. Un de minúscul, pensat per als nens petits. Els drons de carreres, última tendència. O els professionals, cars i amb totes les prestacions imaginables. La varietat de models segueix creixent i els drons ja són a l'abast de qualsevol butxaca. Els més barats amb prou feines arriben als 30 euros. Això els fa, un any més, un dels regals estrella dels nadals. La normativa, un pèl confusa, no els ha fet perdre pistonada. Qui més qui menys ja té nocions del que es pot fer i el que no. "El que crec que sí que no pots fer és en llocs públics passar per sobre els caps de la gent i fer fotos." "La normativa bàsica et diu que no pots sobrevolar poblacions ni persones. A partir d'aquí si és tema professional si que has de tenir llicència, assegurança, empresa... Però si és per ús recreatiu si vas al mig d'un camp ningú et dirà res." Un altre dels regals habituals subjecte a normativa és el patinet elèctric. El 2017, l'Ajuntament preveu aprovar un canvi en la regulació que prohibirà circular amb aquests ginys per la vorera. "Que algú que em digui que no ho vol perquè està prohibit no m'hi he trobat. La gent ja entén que per carrers estrets no podrà anar. Per això molts productes d'aquests els estem afegint nances telescòpiques per si has de caminar una mica fins a un carril bici no hi hagi cap tipus d'impediment." Una roda com aquesta, per exemple, només podrà circular pels carrils bici, als parcs públics i pels carrers de plataforma única.

La varietat de models de dron segueix creixent any rere any. N’hi ha de totes les mides i preus, de pensats per a un ús recreatiu o professionals, fins i tot de ràpids ideats per participar en carreres. Els preus també varien molt en funció del model. Els més barats amb prou feines arriben als 30 euros, mentre que els professionals en valen milers. Potser per aquesta varietat, els drons són, un altre cop, un dels regals estrella del Nadal. A la botiga especialitzada RCTecnics, del carrer de Calvet, asseguren que segueixen tenint molt èxit tot i que reconeixen que se n’han venut una mica menys ja que els robots programables els estan esgarrapant adeptes.

A RCTecnics creuen que la normativa, un pèl confusa, no és un impediment perquè cada vegada més persones comprin un dron. Deixen clar als clients, asseguren, que no es poden fer volar sobre la ciutat, ni sobre grans concentracions de gent. En entorns rurals i sempre que no s’enlairin a més de 120 metres, no hi ha cap problema per fer-los volar sempre que sigui per a un ús recreatiu. En cas de captar imatges amb intenció de lucre cal tenir una llicència per pilotar-los.

Pel que fa als vehicles de mobilitat personal, continuent venent-se bé (segons les botigues especialitzades) tot i les restriccions que l’Ajuntament prepara per a l’any vinent. El govern municipal preveu aprovar en el plenari la nova normativa per a aquests ginys que prohibirà que circulin per la vorera. Hauran d’anar sempre pel carril bici, exceptuant-ne el parcs públics i els carrers de plataforma única. Els que arribin als 30 quilòmetres per hora podran circular per carrers de zona 30, i si arriben als 50 quilòmetres per hora, per qualsevol calçada urbana.