La Guàrdia Urbana incorpora més eines per detectar els casos de violència masclista que no tenen una denúncia prèvia per part de la víctima. Per exemple, la incorporació d’una guia d’indicadors, pionera a les policies locals, per ajudar les patrulles a identificar aquestes situacions. En cas que els agents sospitin d’un possible cas de violència masclista, es deriva a una nova figura: l’agent referent de violències masclistes que hi haurà a cadascun dels districtes de la ciutat.
En què es fixen els agents per detectar la violència masclista?
La Guia d’indicadors d’alerta que ha elaborat la Guàrdia Urbana és un qüestionari complet que té en compte aspectes que fins ara podien passar desapercebuts als agents, com l’aspecte de l’habitatge (si hi ha desordre o objectes trencats), l’aspecte i l’actitud de la víctima i del presumpte agressor, el relat dels veïns o, en cas d’haver-hi menors, si mostren falta d’higiene, seqüeles de lesions o si busca l’aprovació o mostra temor en les respostes. Es tracta que les patrulles puguin identificar possibles casos de maltractament que no tenen elements suficients per poder procedir penalment i detenir l’agressor.
Un agent de referència a cada districte
En cas de detectar un possible cas de violència masclista, els agents n’informaran l’agent referent de violències masclistes que hi haurà a cada districte de la ciutat. És una figura que ja s’ha implantat a quatre districtes: Sant Martí, Sant Andreu, Horta-Guinardó i l’Eixample, i que a la resta s’espera que estigui en funcionament abans del març de l’any vinent. Aquests agents analitzen els casos i els traslladen a una taula de gestió en què hi són presents tots els agents implicats, des dels Mossos fins als serveis socials i entitats d’atenció a les víctimes.
78 dones ateses des del març
L’objectiu de l’Ajuntament és que no s’escapi cap situació de violència envers les dones. Des del mes de març, les patrulles de la Guàrdia Urbana han detectat 208 casos, dels quals 78 ja estan sent atesos pels serveis municipals, quatre han refusat l’ajuda, i la resta estan pendents de ser tractats o han estat descartats. Més del 84 % de les víctimes de violència masclista assassinades per les seves parelles o exparelles no havien denunciat els agressors, segons dades del Ministeri d’Igualtat del 2020.