Un de cada quatre barcelonins és migrant. Tot i això, a la ciutat encara es respira un racisme estructural. La Trobada BCN Ciutat Diversa, que torna després d’un any d’aturada per la pandèmia, enguany està centrada precisament en la visió d’una Barcelona antiracista.

80 activitats per lluitar contra el racisme

La trobada és una festa reivindicativa i inclusiva, que vol promoure valors com la convivència, la igualtat o la inclusió a través d’una vuitantena d’activitats. A l’escenari i les diferents carpes i espais que s’han instal·lat, al passeig de Lluís Companys, s’han preparat tallers, xerrades, exposicions, desfilades i jocs tradicionals, tant per a infants com per a adults.

Barcelona Diversa

Fronteres invisibles

Una de les propostes que estan creant més consciència és el joc de taula Fronteres Invisibles. Mitjançant un tauler es posen de manifest les nombroses burocràcies, traves i vulneracions que han d’afrontar els migrants un cop arriben a Barcelona: aconseguir el permís de residència, trobar una feina o accedir a un habitatge són un exemple.

Una de cada quatre persones a Barcelona són immigrades, però aquesta diversitat no la tenim en els serveis públics, en els representants polítics, en els professors de les escoles… Tenim molta feina a fer per avançar cap a aquesta Barcelona antiracista”
Marc Serra, regidor de Drets de Ciutadania
Barcelona Diversa 2021

Un termòmetre antiracista

Una altra de les propostes, el termòmetre antiracista, ajuda a detectar accions i actituds racistes que podem cometre en el nostre dia a dia. Es tracta d’un test amb una sèrie de preguntes que no només conviden a la reflexió, sinó que serveixen per tenir una radiografia general, elaborada basant-se en totes les respostes que els participants ofereixin durant aquesta jornada.