L’Institut Emperador Carles passarà a dir-se Institut Sants. Així ho ha decidit la comunitat educativa del centre després de dos mesos de procés participatiu i d’una trentena de propostes. Amb una festa escolar s’ha presentat el nou nom que tot i que encara ha de passar per alguns tràmits, esperen poder estrenar-lo amb l’inici del nou curs.
El canvi de nom s’ha derivat de la voluntat de l’equip directiu i professors de revisar el nomenclàtor de l’Institut. Emperador Carles, el nom que el centre porta des de la fundació, l’any 1968, creuen que ha quedat desfassat, ja que remet a un “context històric i a uns hàbits en la pràctica educativa molt superats”. Des del centre apunten que des de fa uns cursos han percebut que per a moltes famílies el nom amaga l’esforç que s’està fent per incorporar al programa del centre tendències de renovació pedagògica més innovadores, més progressistes i més inclusives.
Un 75 % dels vots per Institut Sants
Des del centre han decidit que el canvi de nom havia de ser un consens de la comunitat, per això es va iniciar un procés participatiu que ha durat dos mesos i en què s’ha triat Institut Sants d’entre 31 propostes. L’altre nom finalista ha estat Institut Empe, però el nom escollit ha estat votat pel 75 % dels participants.
Amb una festa al pati del centre s’ha donat la benvinguda al bateig provisional de l’Institut, ja que ara el nou nomenclàtor ha de passar pel Consell Escolar, el districte de Sants – Montjuïc, el Consorci i el Departament d’Educació. La directora de l’Institut, Montse Morell, explica que des del centre ja començaran a anomenar-lo Institut Sants. Tot i això, esperen que pel curs vinent la nova nomenclatura ja sigui oficial.
Noms que no representen la comunitat educativa
Aquest no és el primer centre educatiu que proposa un canvi de nom per no sentir-se còmode la comunitat educativa amb les connotacions del nomenclàtor. Per exemple, l’Institut 22@ vol canviar-lo, perquè es relaciona amb la gentrificació o l’Institut Príncep de Girona ha canviat de nom per dir-se Teresa Pàmies, una iniciativa que va sorgir de la pròpia AFA per treure el nom del monarca de l’equipament i donar protagonisme a una figura que representés els valors educatius.