Investigadors del centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall, el Barceloneta Beta Brain Research Center (BBRC), han identificat un biomarcador que permet detectar l’Alzheimer a la sang abans que el pacient presenti els primers símptomes de la malaltia. Es tracta de la proteïna acídica fibril·lar glial (GFAP), que habitualment es mesurava al líquid cefalorraquidi després d’una punció lumbar. De fet, una de les novetats de l’estudi és que demostra que la GFAP mesurada al plasma sanguini és millor que quan s’extreu del líquid cefalorraquidi.
Actualment, existeixen altres biomarcadors que permeten detectar l’Alzheimer a la sang, com la proteïna fosfo-tau, però fins ara només s’han utilitzat en assajos experimentals i encara no s’han incorporat a la pràctica clínica diària.
El Dr. Marc Suárez-Calvet, investigador principal de l’estudi i cap del grup de Biomarcadors en Fluid i Neurologia Translacional del BBRC, assenyala que “la troballa permetrà millorar la precisió diagnòstica de la fase preclínica de l’Alzheimer a través de l’anàlisi de sang, combinant la detecció del biomarcador GRAF amb d’altres recentment descoberts”.
Estudi multicèntric amb 900 participants
Els resultats de l’estudi s’han pogut confirmar en persones que es troben en diferents fases de la malaltia d’Alzheimer, i que participen en tres cohorts internacionals independents.
En primer lloc, els investigadors van analitzar les mostres de sang de 387 persones sense alteracions cognitives i amb risc de desenvolupar la malaltia. Les mostres provenien de l’Estudi Alfa, impulsat el 2013 per la Fundació Pasqual Maragall.
També es va estudiar el plasma de 300 persones asimptomàtiques i amb deteriorament cognitiu que formen part de l’estudi TRIAD, liderat per la McGill University de Montreal. Finalment, es van analitzar les mostres de 187 pacients de l’Hospital Lariboisière de París. Totes les proves d’assaig van ser analitzades a la Universitat de Göteborg.
Detectar l’Alzheimer amb una anàlisi de sang del metge de capçalera
El Dr. Suárez-Calvet remarca que “en només dos anys, la recerca en el camp dels biomarcadors de l’Alzheimer a la sang està avançant a tal ritme que estem convençuts que en un futur pròxim podrem detectar els canvis silenciosos que es produeixen al cervell amb un simple anàlisi de sang”. Suárez-Calvet afegeix que, fins i tot, aquesta analítica la podrà sol·licitar el “metge de capçelera” i això “permetrà provar tractaments abans que el dany neuronal sigui irreversible”.
La Fundació Pasqual Maragall està posant en marxa un laboratori translacional equipat amb tecnologies com la utilitzada en aquest estudi. L’objectiu és poder portar a l’estat espanyol eines d’última generació en la recerca de la malaltia d’Alzheimer i posar-les al servei de la comunitat científica i els pacients. Els resultats de l’estudi s’han publicat a la revista ‘JAMA Neurology‘.