Entre els mesos de juny i agost, les tortugues babaues ponen els ous. Per fer-ho, surten del mar, avancen per la platja i hi caben un sot per deixar-hi els ous. Ho fan, generalment, en zones càlides; fins fa uns anys el litoral català era massa fred. Amb l’escalfament global, però, cada vegada serà més habitual veure-hi aquests animals marins.

Entre el 1972 i el 2017 hi ha constància de 10 intents de nidificació en diferents platges: al Maresme, a la Selva, al Baix Llobregat i al Tarragonès. D’aquests, tan sols cinc han prosperat. En els casos fracassats, la mà de l’ésser humà hi té un paper decisiu. “A vegades hi ha qui veu una tortuga a la sorra, es pensa que està malalta i la torna a l’aigua pensant que l’està ajudant quan, en realitat, està impedint que la tortuga faci un niu”, explica el responsable de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat, Ricard Gutiérrez.

 

En altres casos no hi ha tanta bona fe i la nidificació s’interromp per actes vandàlics. “Al Maresme, una tortuga va sortir a la nit enmig d’una festa, la van tocar, la van girar cap per avall i fins i tot s’hi pujaven a sobre”, explica Gutiérrez. En tots dos casos, tant si es tracta de desconeixement o d’incivisme, s’està atacant un animal protegit i, per tant, es tracta d’un delicte.

Els experts preveuen que cada vegada arribaran més tortugues babaues a les costes catalanes i, per això, expliquen què cal fer en cas de veure’n una: “No s’ha de tocar ni apropar-s’hi, cal trucar al 112 i que els tècnics valorin el cas i decideixin què cal fer, així hauran contribuït a salvar una espècie en perill d’extinció”, recomana Ricard Guitiérrez.

Escolta les explicacions del responsable de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat, Ricard Gutiérrez al següent enllaç: