La finca Xalet Mercedes està situada a Can Baró, al districte d’Horta Guinardó, i des de fa cinc anys hi viuen un grup de persones que formen part de la MULA, Masoveria Urbana per la Llar Alternativa. El contracte està a punt d’expirar i asseguren que el propietari vol enderrocar l’immoble i construir-hi vuit habitatges. Diversos veïns del barri donen suport al col·lectiu.

La MULA és una xarxa de persones que duen a terme projectes de masoveria urbana a la ciutat. Això vol dir que, a canvi de viure en aquest espai, rehabilitar-lo i ajudar en el seu manteniment, impulsen iniciatives al barri i a la ciutat (per exemple dinamitzen un hort urbà). Aquest és l’acord al qual van arribar amb la propietària el 2012. Durant tot aquest temps, el col·lectiu ha rehabilitat la finca (asseguren que estava semiabandonada) i han realitzat diverses accions amb els veïns del barri. Al llarg dels anys s’han assabentat, però, que la finca havia acumulat molts deutes (de la propietària anterior) que no podien assumir (pugen fins als 500.000 euros). Per tot plegat, el Xalet Mercedes va sortir a subhasta pública, però com a conseqüència d’aquests deutes, ningú no el va voler adquirir.  Ara, segons apunta el col·lectiu, els propietaris actuals volen enderrocar la finca i construir-hi vuit pisos.  El proper 5 de juliol expira el contracte i, per tant, hauran d’entregar les claus. 

En una entrevista a ‘El matí de Barcelona’, de betevé 91.0 fm, la Marta Selva, veïna de Can Baró, ha explicat que el projecte té el suport d’una part dels veïns de la zona i demanen a l’Ajuntament que actuï com a interlocutor amb la propietat per evitar l’enderrocament de la finca. Creu que és important preservar projectes com aquest a Barcelona, ja que ajuden a dinamitzar el teixit social. El Nico, un dels joves que actualment viu al Xalet Mercedes, diu que no volen que la propietat desaparegui del barri, ja que forma part del patrimoni històric. Per tot plegat han iniciat una recollida de signatures (també a la plataforma Change.org) per demanar que es freni el possible enderroc.

Recupera aquí tota l’entrevista: