Es complica la situació per a la planta de Nissan a la Zona Franca. Aquesta matinada la negociació entre sindicats i empresa ha acabat, una vegada més, sense acord. Les converses, que segons l’empresa van començar el mes de juliol de l’any passat, tenien l’objectiu de consensuar un pla de competitivitat i retallada de despeses que faci atractiva la planta de Barcelona perquè la multinacional li adjudiqui la fabricació d’un nou vehicle, que, segons l’empresa nipona, comportaria la contractació de 1.000 persones i una inversió de 130 milions d’euros.

Aquest dimecres a la nit, tant l’empresa com els sindicats s’han mostrat optimistes sobre la possibilitat d’acostar posicions, però finalment la reunió (que va començar a les 10 de la nit i ha acabat a les 5 de la matinada) ha acabat sense acord. L’empresa afirma que ja hi havia pràcticament tancat un acord sobre la nova proposta d’escala salarial (el que fins ara era el principal escull en la negociació) que els sindicats han acceptat. Els representants dels treballadors, però, han rebutjat el pla perquè, segons els sindicats USOC, UGT i CCOO, l’empresa ha introduït a última hora noves exigències en la negociació del pla de competitivitat (com l’augment efectiu de la jornada). Nissan diu que aquests canvis tenen a veure amb la flexibilitat horària, afirma que han estat rebutjats a última hora pel Comitè d’Empresa i adverteix que, sense aquestes modificacions, “la planta de Barcelona no pot optar a l’adjudicació del nou vehicle de passatgers”. Raúl López, de COO, afirma que “no és una qüestió de competitivitat, sinó que aprofitant la circumstància actual, l’empresa vol retallar despeses i ho vol aconseguir tot”.

Aquest dijous al migdia, els sindicats CCOO i UGT han enviat un comunicat conjunt als mitjans de comunicació en què acusen Nissan de bloquejar la negociació i de “falta de rigor en les converses”. Donen per fet que el turisme per a viatgers no es fabricarà a Barcelona i exigeixen que es reconeguin els esforços realitzats pels sindicats amb l’objectiu d’intentar arribar a un acord. El sindicat USOC, de la seva banda, reconeix que la situació no és fàcil i que la direcció podria haver pres ja una decisió. Tot i això Unió Sindical Obrera de Catalunya convocarà una assemblea aquest dissabte per consensuar la proposta amb els treballadors, tot i que no sap si servirà d’alguna cosa, perquè no hi ha prevista cap nova reunió entre Nissan i els representants de la plantilla.