Aquesta ha estat la imatge més habitual avui a les farmàcies. Poc ritme de feina. Demà, però, es probable que els farmacèutics treballin el doble. Molts clients, en assebentar-se de la suspensió de l'euro per recepta, han preferit esperar unes hores per comprar els medicaments. MONTSERRAT PARERA "Tinc cinc receptes. M'espero a demà i m'estalvio cinc euros." MARIA JOSEP DE GIBERT "He vingut a buscar medicaments per a la meva mare, m'han informat que l'euro per recepta se suprimeix. Per tant, tornaré demà." Els farmacèutics reclamen a les administracions que tinguin en compte el que suposa per a ells qualsevol canvi en el sistema de cobrament. MONTSERRAT GIRONÈS, farmacèurica "Per poder adpatar-nos al sistema vam haver d'invertir en el sistema informàtic. Jo l'únic que demano és que siguin constants en les decisions i que pensin en les conseqüències. Demano una mica d'estabilitat." JOSEP MARIA BARDINA, farmacèutic "El problema és que en aquest país sempre es fan les coses dues vegades. Primer ho posem, després ho traiem..." Des de l'entrada en vigor de l'euro per recepta, la despesa farmacèutica s'ha reduït un 20%. La Generalitat assegura que durant aquest temps ha recaptat 45 milions i mig d'euros. Tot i així, les associacions d'usuaris de la sanitat creuen que hi ha altres maneres per recaptar. Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat celebren la decisió del Tribunal Constitucional i critiquen que el govern català no es plantegi crear altres impostos. CARME SABATÉ, presidenta de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat "No és just, Estem penalitzant les persones que menys tenen i són les que més paguen." La suspensió de l'euro per recepta serà per a cinc mesos, prorrogables, fins que el Tribunal Constitucional dicti sentència sobre el recurs del Govern espanyol contra la mesura.

El Departament de Salut ha informat que ha rebut aquest dimecres de manera oficial l’admissió a tràmit del recurs d’inconstitucionalitat presentat pel Govern espanyol al Tribunal Constitucional. La comunicació implica, a efectes pràctics, la suspensió durant els propers cinc mesos del cobrament de la taxa d’un euro per recepta. Després d’informar-ne oficialment el Col·legi de Farmacèutics, el Servei Català de la Salut posa en marxa els treballs per adaptar els sistemes informàtics perquè es deixi de cobrar l’euro a partir de les 11 de la nit d’aquest dimecres.

A partir d’aquesta hora, es procedirà a modificar el programa de CatSalut que fan servir les farmàcies perquè en el tiquet de compra dels medicaments hi surti “taxa zero euros”, en comptes de l’euro que es cobra des de fa sis mesos. Molts farmacèutics s’han mostrat preocupats per la manca d’informació sobre la suspensió, i alguns ciutadans han posposat fins a aquest dijous la compra de medicaments. El govern català ha anunciat que presentarà un recurs davant el TC perquè es revoqui la suspensió de la taxa.

Aquest dimecres les farmàcies encara han estat, per tant, cobrant l’euro per recepta.