Gairebé el 60 % de les nenes i adolescents són víctimes d’algun tipus d’assetjament a través de les xarxes socials, segons un informe de l’ONG Plan Internacional. En el Dia Internacional de la Nena, aquest diumenge 11 d’octubre, els experts insten a les plataformes a crear mecanismes de denúncia sòlids, efectius i accessibles.
“Em fan comentaris grollers i m’envien fotografies. És molt incòmode“, comenta una nena de 14 anys. La seva amiga, de la mateixa edat ens diu que “em demanen fotografies de tipus…” fa una pausa i amb una mica de vergonya diu “nues”. Aquests no són casos aïllats, l’informe “(In)seguras: online: experiencias de las niñas y las jóvenes en torno al acoso online”, elaborat a través de més de 14.000 entrevistes a noies d’entre 15 i 25 anys, assegura que les joves usuàries de xarxes socials estan exposades de forma habitual a l’assetjament cibernètic.
Insults i llenguatge ofensiu, els més habituals
La recerca ha detectat aquest tipus de violència en nenes de 8 anys i que, entre els 14 i els 16 la pateixen amb més freqüència. Els insults i el llenguatge ofensiu és el més comú, amb un 59 % dels casos; seguit de les humiliacions (41 %); comentaris negatius sobre el seu físic (39 %); i les amenaces de violència sexual (39 %).
Mecanismes de denúncia ineficaços
és la xarxa social on és reporta més assetjament, el 35 %, seguit de WhatsApp (28 %) i Facebook (20 %). “Els mecanismes per denunciar aquests casos són ineficaços”, afirma Júlia López, directora de Comunicació de Plan Internacional. Els motius són que “fan falta moltes denúncies per tancar un compte o iniciar una investigació” explica López. Davant d’això, l’estudi informa que una de cada cinc nenes opta per deixar d’utilitzar-les. “Això amenaça la seva llibertat d’expressió, participació i desenvolupament”, sentencia.
A poc a poc, es fan petites passes endavant per conscienciar a aquestes empreses de lluitar contra l’assetjament en línia. Instagram i Facebook s’han compromès recentment a fer aquest abordatge i participaran en una sessió de conferències amb activistes adolescents que compartiran les experiències en aquestes plataformes.