L’espectacleNatura encesa ha acabat els dos mesos de projeccions als Jardins de Torre Girona, a Pedralbes, amb una demanda sobre la taula i la incògnita sobre on es farà l’any que ve. Segons explica a betevé l’advocat que ha portat la denúncia de l’Associació de Veïns Zona Universitària als tribunals, Jaume Alonso-Cuevillas, ara la Unitat especialitzada en medi ambient dels Mossos d’Esquadra s’encarregarà d’avaluar els possibles perjudicis que pugui haver patit l’espai durant l’espectacle.

Alonso-Cuevillas apunta que la tala d’arbres i la mort d’almenys dos ànecs, entre altres afectacions, podrien suposar un delicte d’“ecocidi”, ja reconegut internacionalment, però encara no al Codi penal espanyol. Afegeix que la fauna i la flora dels Jardins de Torre Girona ha patit un elevat nivell de contaminació ambiental, lumínica, acústica i recorda que a l’espai hi ha una quarantena d’espècies protegides.

Per això, Cuevillas espera que la sentència prohibeixi que “es pugui repetir aquest espectacle als Jardins de Torre Girona i a qualsevol altre lloc on pugui causar dany ambiental”. L’advocat recorda que la fiscalia especialitzada en medi ambient està seguint el cas.

Un informe de Parcs i Jardins, clau

Segons informen a betevé fonts del districte de les Corts, no es prendrà cap decisió sobre l’emplaçament de la propera edició de ‘Natura encesa‘ fins que Parcs i Jardins no emeti un informe amb conclusions sobre les afectacions que ha tingut l’espectacle als Jardins de Torre Girona. Les mateixes fonts indiquen que Parcs i Jardins farà la inspecció de l’estat dels jardins com es fa sempre que hi ha esdeveniments d’aquest tipus en espais públics.

Cal recordar que el consell plenari de les Corts va aprovar el mes de desembre blindar els Jardins de Torre Girona per evitar que l’espectacle hi torni en futurs anys. També es va acceptar buscar espais alternatius on fer aquest tipus d’esdeveniments privats.

150.000 visitants

Per la seva part, l’empresa encarregada de l’espectacle, LETSGO, assegura que han visitat el muntatge 150.000 persones en aquests dos mesos.

En el seu moment, tant l’Ajuntament de Barcelona com la promotora van dir que l’espectacle “complia els requisits establerts” i que era un espectacle “sostenible i respectuós amb el medi ambient “. Afegien que havien incorporat algunes de les recomanacions que es feien en els dos informes de la UPC contraris a l’espectacle.