Quan falten poques hores per enllestir les compres de Nadal els preus dels productes frescos majoritàriament es mantenen o fins i tot s'abarateixen. Un exemple és la cua de rap, que la setmana passada costava 25 euros amb 50 cèntims i avui és 3 euros més barata. El mateix passa amb els escamarlans frescos, que s'han abaratit ni més ni menys que 8 euros. En el cas de la carn, com passa amb l'entrecot de vedella, els preus es mantenen. L'única excepció l'hem trobada avui en la cuixa de xai, un euro més cara que la setmana passada. Els paradistes ja preveien que els preus es mantindrien de cara a Nadal. JOSÉ ANTONIO MADRID BARCELONA, carnisser: "El precio será el mismo. Si hubieran hecho antes del puente comprar y congelar sí, pero después del puente los precios son iguales supongo que hasta reyes." JOSEFINA MOLERO, peixatera: "Clar, depèn de l'oferta i la demanda. Si n'hi ha molt s'ha de vendre, no es pot guardar, i si n'hi ha molt aquí son faves comptades." Aquesta necessitat de vendre el producte té a veure amb el preu del peix, que no s'ha encarit en cap cas i es manté igual o més barat. Els clients més previsors, però, van comprar el marisc abans del cap de setmana de la Constitució, quan era encara un pèl més econòmic que ara. RICARD: client: "Hi ha una part de marisc i peix que normalment comprem, com a mínim, un mes abans i ho congelem pel fet del preu i deixem per l'últim dia el que queda per a l'escudella, bàsicament." LEONOR, clienta: "Creo que no ha subido, está igual que estaba, he estado en el pollo y está igual, he estado comprando en lomo y es lo mismo." Les darreres hores del mercat són per als que no han tingut temps de comprar fins ara, els que volen el producte ben fresc o els que recullen els encàrrecs. Aquí, al Mercat d'Hostafrancs, els paradistes treballaran per a uns i altres fins a les 8 del vespre.

Falten poques hores per enllestir les compres de Nadal i, per contra el que habitualment es creu, els productes frescos de mercat majoritàriament mantenen el preu o, fins i tot, s’abarateixen. És el cas de les cuetes de rap o els escamarlans, que són ara més econòmics que la setmana passada. Pel que fa a la carn, la majoria de productes com per exemple l’entrecot de vedella o el pollastre de pagès mantenen el preu, l’única excepció és la cua de xai, a 11,90 euros el kilo, un euro més cara que la setmana passada. Els paradistes ja preveien que els preus es mantindrien de cara a Nadal, i expliquen que la diferència no es nota a no ser que es compri abans del dia de la Constitució, quan realment els productes són més econòmics.

De fet, els més veterans en l’organització de dinars i sopars nadalencs, estan acostumats a comprar abans que arribi l’última quinzena de l’any. És el cas d’en Ricard, un dels clients habituals del Mercat d’Hostafrancs, que explica que va comprar el marisc fa un mes per congelar-lo i que l’últim dia només compra el que li falta per a l’escudella. La Leonor, una altra de les clientes d’aquest mercat, ha detectat també que els preus es mantenen aquest any.

Els que avui visiten a darrera hora el mercat ho fan majoritàriament perquè se’ls ha tirat el temps a sobre, perquè busquen el producte ben fresc o bé perquè van a recollir encàrrecs que havien preparat fa dies. Una jornada dura però de força vendes per als paradistes, que reconeixen que molta clientela s’està acostumant a avançar les compres per evitar les cues i també per no quedar-se sense el producte desitjat. En el cas del Mercat d’Hostafrancs, les parades estaran obertes fins a les 8 del vespre perquè fins i tot els més triganers tinguin temps a enllestir les compres de Nadal.