Així es com actuava una de les bandes de carteristes. Abordaven els passatgers a l'entrada del metro, just quan estaven comprant els bitllets. Un d'ells es col·locava al costat i memoritzava el número secret de la targeta de crèdit. Després, llençava un paper a terra per distreure la víctima. I en qüestió de segons apareixia un altre lladre que s'emportava la targeta. Tot en un obrir i tancar d'ulls. Un cop fora, anaven al caixer més proper i en treien el que podien. A algunes víctimes les havien arribat a seguir fins que aconseguien robar-li el moneder. I no només això. Eren especialment violents i amenaçaven qualsevol persona que els recriminés el que estaven fent. L'altre grup de carteristes utilizava tècnics més convencionals. Com la del tap. Actuaven sobretot a la línia verda, entre les estacions d'Espanya i Lesseps. Buscaven sobretot turistes. L'envoltaven discretament. Els de davant li bloquejaven el pas mentre els de darrere li ficaven la mà a la butxaca. De moment hi ha onze detinguts. Entre tots acumulen dues-centes vint detencions. De fet, són vells coneguts de la policia. Els agents els tenien controlats des de 2006, quan van començar a actuar. Dos dels arrestats ja han ingressat a presó. N'hi ha tres més que tenen prohibit entrar al metro. És a dir, que si els agents els veuen a dins, se'ls emportaran a comissaria. La resta, estan en llibertat amb càrrecs.

Segons ha informat la policia catalana, els delinqüents cometien els furts amb el sistema anomenat tap,  que consisteix a actuar principalment davant les màquines d’accés a l’estació i a les portes dels vagons. Una part dels lladres impedien el pas dels usuaris, mentre que la resta se situava darrere les víctimes i aprofitava per sostreure-li els objectes de les butxaques. Un dels dos grups s’havia especialitzat a furtar targetes de crèdit. Es col·locaven darrere dels passatgers que compraven un bitllet amb la targeta i en memoritzaven el número PIN. Després, li robaven la targeta amb el sistema del tap i posteriorment en sostreien el màxim de diners possible en un caixer automàtic.

Aquest últim grup es caracteritzava per fer servir la violència i també amenaces i vexacions. Fins i tot havien agredit altres usuaris del metro, quan aquests alertaven les víctimes de la situació.

Entre els dos grups, els detinguts acumulaven 220 detencions, 279 denúncies i 3.410 identificacions policials.

Els Mossos d’Esquadra han aconseguit les detencions gràcies a dos dispositius policials realitzats entre octubre i gener encaminats a lluitar contra la delinqüència. Cal destacar la cooperació i col·laboració directa amb la Fiscal Provincial de Barcelona, que ha estat al corrent de la investigació.

Segons els Mossos, es té constància que alguns dels membres dels dos grups criminals ja van ser identificats al metro els anys  2006 i 2007.