JOAQUIM FORN, primer tinent d'alcalde de Barcelona "Passaríem, passaríem a la fase numero 2 en el cas que la neu s'estengués a tota la ciutat. Però en tot cas, això, en aquests moments ara mateix això no ho podem confirmar. Jo crec que durant el matí també els en podrem donar més informació i podrem donar més dades sobre la possible aplicació o possible aplicació d'aquesta fase d'emergència numero 2. A tota la zona nord de la ciutat ja estem recomanant des d'aquest matí que els pares vagin a recollir els seus fills a partir de les 12 del migdia i abans de les tres de la tarda, per la possibilitat que les previsions meteorològiques que tenim es compliquin especialment a partir de les quatre de la tarda. Estem parlant concretament d'una zona que abarcaria més de 101 escoles, que com deia estan situades al nord de la ciutat. Les previsions no nomes anuncien fred avui i demà, sinó previsiblement anuncien un episodi de fred que podria allargar-se fins a mitja setmana de la setmana vinent. Per tant, independentment de les precipitacions per les plaques de gel que es podrien crear o lògicament després m'hi referiré pel que és el servei d'atenció a les persones".

Les set escoles que han tancat aquest dijous abans de les 9.30 h són l’Escola Xiprers, a Sarrià; a Horta-Guinardó, l’Escola Virolai i Patronat Domènech i els centres d’educació especial La Ginesta i Folch i Camarasa; a Nou Barris, Sant Joan de la Creu, d’educació especial, i Mestre Morera.

Dels 101 centres que podrien quedar-ne afectats a partir del migdia, 40 són escoles concertades, 40 més són públiques, 20 són centres d’educació especial i 14 són escoles bressol. En total, hi ha 40.000 alumnes afectats.

L’Ajuntament de Barcelona, d’acord amb Protecció Civil de la Generalitat, ha comunicat, a les 10.30 hores, que atès el risc derivat de les condicions meteorològiques, és convenient que els centres educatius situats per damunt de la ronda de Dalt i del passeig de la Bonanova finalitzin les activitats escolars esglaonadament de manera que puguin tancar a partir del migdia. En conseqüència, les direccions dels centres han de posar-se en contacte amb les famílies per informar-les de la recomanació i dir-los que es facin càrrec dels seus fills. El centres ha de romandre oberts fins que tot l’alumnat n’hagi marxat.

També recomana que acabin les activitats a partir del migdia alguns centres situats als districtes de Sants-Montjuïc, Gràcia i Horta-Guinardó, aquells que per tenir una ubicació singular i ateses les previsions de fred i neu, poden tenir dificultats de mobilitat i transport.

La Direcció General de Protección Civil de la Generalitat recomana que totes les famílies catalanes recullin els seus fills entre les 13  h i les 15 h. Tot i això, la majoria de les escoles continuaran obertes en l’horari habitual.