terrorisme islamista

(AN/Redacció) La Comissaria General d’Informació dels Mossos d’Esquadra va fer el seguiment de 175 possibles casos de radicalització violenta a Catalunya durant el 2022. Eren en l’àmbit gihadista i de la ultradreta, i van ser detectats gràcies als programes de prevenció d’extremismes violents del cos (PREV). El 84 % dels casos estaven vinculats al gihadisme i un 10 %, a la ultradreta.

Segons informa la policia catalana, els mecanismes d’intervenció van permetre que en el 61,8 % de les ocasions s’aturés el procés de radicalització en els primers sis mesos des de la detecció, en un 22,7 % més es van revertir abans d’un any i només un 15,5 % dels expedients es mantenen actius i amb seguiment multidisciplinari.

Casos també en menors

Es van comunicar tres casos a la fiscalia, tots en el marc del #PREV comunitat educativa. Dues d’aquestes comunicacions van ser únicament a efecte de protecció del menor i l’altra va consistir en una acció policial basada en l’assessorament especialitzat.

En el cas més greu, un menor va amenaçar amb un ganivet de grans dimensions un alumne del centre amb un possible rerefons ideològic, i el fet es va posar en coneixement de Mossos per analitzar-lo per la possibilitat que es tractés d’un procés de radicalització violenta.

També es va intervenir en un cas d’interès desmesurat d’un jove per les armes o en un altre cas de representacions gràfiques recurrents d’admiració per accions terroristes en el marc d’un relat d’ideologia extremista violenta. En tots els casos es van compaginar accions d’investigació tant en l’espai físic com virtual, amb altres iniciatives pedagògiques i assistencials, amb la incorporació gradual de professionals i referents segons les necessitats en cada moment.