(ACN/Redacció) La Guàrdia Civil i la Guàrdia Urbana de Barcelona han detingut a Alacant un matrimoni dedicat a traslladar a Algèria vehicles robats des dels ports de Barcelona i València. La parella està investigada per delictes de contraban, falsedat documental, receptació i estafa.

Matrícules falses que dificultaven la localització dels vehicles

Els dos detinguts falsificaven els bastidors dels vehicles per ser matriculats provisionalment a França i els exportaven a diferents països d’Europa. Això dificultava la localització dels vehicles i la detecció de l’origen i traçabilitat. Els investigats realitzaven l’exportació dels vehicles a través dels ports de Barcelona i València mitjançant la creació d’empreses per a aquest fi.

Un cop els vehicles tenien una matrícula aparentment legal i ordinària, els transitaris —empreses privades de gestió duanera— eren suposadament estafats per fer l’exportació. Els investigats presentaven contractes de compravenda dels vehicles a nom de terceres persones d’origen algerià i edat avançada, entre els 80 i 90 anys, cosa que dificultava encara més la traçabilitat de la xarxa criminal.

S’han detectat una trentena de vehicles amb un valor comercial al voltant dels 1,43 milions d’euros. Fins al moment, han estat recuperats sis d’aquests vehicles. També s’han escorcollat dos domicilis, on s’ha trobat documentació rellevant de les exportacions efectuades, xecs d’elevat valor i suports informàtics.