A l'hora de prendre la decisió, el jutge s'ha basat, sobretot, en l'informe dels forenses. El document deixa clar que la lesió d'Ester Quintana és compatible amb l'impacte d'una pilota de goma. L'infermer que la va atendre a urgències va dir el mateix. I la resta de testimonis també han anat en la mateixa línia. De fet, en un dels vídeos que es van gravar a la zona se senten dues detonacions i pocs segons després, els crits d'algú que demana ajuda. Fins ara Interior sempre ha dit que allà no es va disparar cap pilota de goma. Simplement hi va haver salves. És a dir, trets sense munició per fer soroll i dispersar la gent. Pels advocats d'Ester Quintana, les proves que s'han recollit fins ara demostren que els Mossos menteixen. LAIA SERRA, advocada d'Ester Quintana "Hem arribat a un moment després d'aquests mesos en que realment estem molt aprop de poder demostrar la veritat i en que totes les diligències de prova que s'han practicat: fotografies, declaracions de testimonis, informes pericials, gravacions i demés, tots recolzen l'explicació que Esther Quintana ha donat des del primer moment. I, en canvi, la negació del tret per part dels Mossos d'Esquadra únicament es recolza amb la pròpia declaració dels agents." Els Mossos ja han lliurat al jutge un informe detallat sobre la seva actuació el dia de la vaga general. Segons aquest document, el sotsinpector que estava amb la unitat del passeig de Gràcia va ordenar disparar dues salves per dispersar la gent. Ara, tant ell com l'escopeter hauran de declarar davant el jutge. Ho faran com a imputats el proper 8 d'abril.

El titular del Jutjat d’Instrucció número 11 de Barcelona cita a declarar el sotsinspector de la unitat Dragó 40 dels Mossos d’Esquadra, que es trobava el 14 de novembre passat a la zona on Ester Quintana va perdre un ull. També ha imputat l’escopeter que va rebre ordres de disparar salves. Tots dos hauran de donar la seva versió dels fets el 8 d’abril.

El jutge considera que les lesions que va partir Quintana són compatibles amb el relat de la víctima, que sosté que va rebre l’impacte d’una pilota de goma. A més, afirma que les declaracions dels testimonis i les imatges que es van recollir coincideixen amb la versió de la querellant. Els quatre agents dels Mossos d’Esquadra que també van testificar davant del jutge van assegurar que es van disparar salves el vespre de la vaga general. La defensa d’Ester Quintana assegura que les proves apunten que els Mossos d’Esquadra menteixen.

Aquestes són les primeres imputacions que decideix el jutge. La investigació va arrencar el mes de desembre. L’exconseller d’Interior, Felip Puig, va negar en tot moment que s’utilitzessin pilotes de goma durant el 14-N. Aquest mateix dimarts, el director del cos policial, Manel Prat, ha reiterat la versió dels mossos.