"Hay que rellenar el papel con los datos del juzgado y hay que dar tres copias" Molts afectats han dipositat les seves esperances en aquests documents. Un escrit amb què esperen poder aturar ser desnonats. Sobretot, per evitar que casa seva surti a subhasta i la perdin definitivament. MARCELA MEDINA, afectada "Tengo el piso previsto con subhasta y lo que quiero es que lo paren" LUÍS AZQUIE, afectat "Los banqueros dicen que si me dejaron dinero, quieren dinero. Pero como les voy a dar dinero si ni tan sólo puedo vender mi piso" A Barcelona, com a la resta d'Espanya, desenes de persones s'han concentrat a les portes dels jutjats per presentar-hi els escrits. Un formulari estàndar que han fet els mateixos advocats de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca. Demanen als jutges que paralitzin els desnonaments almenys fins que estudiïn el seu cas i vegin si hi ha clàsusules abusives dels bancs. De moment, només afecta els processos que estan oberts. EVA CORREDEIRA, membre de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca "Avui són només els procesos que estan en curs però creiem que es pot aplicar a tots els que s'han signat des del 95" Al darrere de tot plegat hi ha la sentència del Tribunal Europeu de Justícia, que va posar en dubte el sistema espanyol d'execucions hipotecàries. Segons els jutges, però, això no és una vareta màgica que es pugui aplicar a tots els casos. Diuen que només es poden aturar els desnonaments en què hi ha clàsules abusives. ADA COLAU, portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca "Tots els contractes tenen clàusules abusives. Com el sostre o el terra de la hipoteca..." Un cop dins dels jutjats, els membres de la plataforma han estat rebuts gairebé com si fossin herois. Molta emoció i també crits contra les paraules d'ahir de la delegada del govern a Madrid. Els afectats s'han repartit pel diferents jutjats de primera instància de Barcelona per entregar-los els escrits. El d'avui és només un primer pas. S'espera que en els propers dies els afectats entreguin molts més escrits per intentar frenar els seus procesos de desnonament. De fet, per facilitar al màxim aquest tràmit la mateixa Plataforma d'Afecats per la Hipoteca han penjat a la seva pàgina web el document perquè se'l pugui descarregar tothom. Us ho ha explicat des de la Ciutat de la Justícia, Pablo Ruiz.

La PAH no s’atura. Les acusacions de la delegada del Govern a Madrid, Cristina Cifuentes, a la portaveu de la Plataforma, Ada Colau, no han tingut cap efecte sobre les accions de l’organització, que aquest dimarts a les 11 del matí ha presentat un escrit als jutjats espanyols per reclamar que es tingui en compte la sentència del Tribunal de Justícia de la UE que es va conèixer la setmana passada.

La PAH reclama que s’aturin els desnonaments que estan en procés judicial. L’equip legal de la plataforma confia que més endavant es pugui aplicar en els contractes signats des de 1995. Per als procediments ja arxivats, la plataforma enviarà un altres escrit (en aquest cas, als bancs) en què demanarà que es repari el dany causat a les persones a les quals s’ha fet fora de casa aquests anys, que se’ls tornin les quantitats embargades i que se’ls indemnitzi.

Arran de la sentència del Tribunal Europeu, els advocats de la PAH van començar a redactar un escrit estàndard per exigir als jutges que es defensin els drets dels afectats “enfront dels de les entitats bancàries”. L’objectiu dels advocats de la PAH és que amb aquest document els afectats tinguin arguments perquè els puguin esgrimir les seves defenses en l’intent d’aturar els alçaments i aconseguir, si és possible, que es declarin nul·les les clàusules abusives.