En la instrucció, el fiscal també ordena als Mossos que impedeixin votar al carrer, en un radi de 100 metres dels punts previstos per al referèndum. Qui ja ha reaccionat a la instrucció és el conseller d’Interior, Joaquim Forn, que a través del seu compte oficial de Twitter posa en dubte que es puguin precintar les escoles  “només” per ordre de la fiscalia. La fiscalia ordena els Mossos precintar els col·legis electorals abans de dissabte

Forn també ha dit que tot plegat “respon a la voluntat (del Govern espanyol) de que aquí es produeixin actes violents“.

Primeres identificacions als responsables dels col·legis electorals

Paral·lelament, els Mossos ja han començat a complir l’ordre de la fiscalia d’anar a tots els col·legis a identificar els responsables. Al llarg d’aquest dimarts, alguns col·legis que seran seu electoral aquest diumenge, 1 d’octubre, han rebut la visita d’agents dels Mossos per identificar i prendre declaració als responsables, tal com els va ordenar la fiscalia aquest dilluns. Segons ens han explicat alguns directors, la policia porta una acta de requeriment en què han d’omplir les dades del centre i de la persona responsable i marcar una casella en funció de si l’Administració els ha demanat col·laboració per celebrar el referèndum. A Barcelona han anat almenys a l’Escola Cavall Bernat, a l’Octavio Paz, a la Torrent d’en Melis i a la Josep Maria Jujol.

En l’acta es recull la posició de la fiscalia i es recorda que és “rotundament falsa i sense fonament legal qualsevol comunicació administrativa que garanteixi que el lliurament del control del local l’eximeix de responsabilitats en delictes derivats de l’organització del referèndum”.