Durant l’any 2022, el sistema Kuppel, que s’encarrega de la protecció de l’espai aeri de la ciutat de Barcelona, van detectar 13.000 vols irregulars de drons, que representen una mitjana de 35 vols diaris. La gran majoria de vols d’aeronaus no tripulades es produeixen a les zones turístiques de la ciutat, com la Sagrada Família i el port.

Actualment a Barcelona hi ha 20 equips de detecció de drons, situats en zones altes, als que aviat s’hi afegirà un altre punt que s’instal·larà al Camp Nou.

Barcelona va ser la primera ciutat europea a aplicar aquesta tecnologia per garantir la seguretat ciutadana. Es va començar a implementar aquest sistema el 2020 per protegir la superfície aèria de Barcelona i de l‘Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-el Prat, així com del complex petroquímic del Tarragonès.

Sancions de fins a 225.000 euros

La tecnologia funciona a través d’antenes i sensors i permet a la policia tenir coneixement dels drons que estan sobrevolant una determinada zona, respondre de forma ràpida en cas d’amenaça per a la seguretat pública i inhibir els vols no autoritzats. L’incompliment de la normativa aèria pot comportar sancions que van des de 60 euros, en els casos més lleus, fins a 225.000, en els més greus.