Arrels ha detectat 312 punts d’arquitectura hostil a Barcelona i els ha situat en el primer mapa col·laboratiu organitzat per l’entitat. Hi han participat 500 estudiants, que han pentinat la ciutat per detectar-hi elements que dificulten la vida al carrer de les persones sense llar. També s’han passejat per dos barris de l’Hospitalet de Llobregat, on han marcat 22 punts més.

Entre les barreres que s’han detectat n’hi ha a portals, aparadors i pàrquings, però també en mobiliari urbà. S’han fotografiat, per exemple, entrades d’edificis amb reixes, punxes en aparadors o boles de formigó a l’entrada d’aparcaments subterranis. Pel que fa a places i carrers, destaquen la proliferació de bancs individuals, on no es pot estirar una persona.

La importància de quantificar l’arquitectura hostil

El director d’Arrels Fundació, Ferran Busquets, ha remarcat que la iniciativa permet quantificar un fenomen que han detectat que va l’alça, però del qual hi ha poques dades. “Des d’Arrels, el que sempre hem volgut és que hi hagi el màxim de dades possibles, perquè sense dades és molt difícil aportar solucions”, ha afirmat Busquets. Per això, ara l’objectiu és anar-ho repetint, tot i que no n’han concretat la periodicitat.

No podem quantificar-ho del cert, però que n’hi ha cada vegada més és segur, perquè els nostres equips de carrer van identificat punts nous constantment”
Ferran Busquets, director d’Arrels Fundació

El mapa inclou més barris que fins ara

La recerca la van fer joves d’entre 15 i 25 anys entre el 6 i el 19 de febrer i els punts que s’han detectat s’han afegit en un mapa que Arrels va crear el 2018 i en què ja hi havia centenars d’exemples. Amb aquesta iniciativa, segons l’entitat, s’ha arribat a zones d’on no hi havia dades, com els districtes de Sarrià – Sant Gervasi, Horta-Guinardó o Sant Andreu. També als barris de la Vila de Gràcia i Hostafrancs. Busquets ho ha explicat perquè “fins ara s’anava als punts on normalment hi ha més gent que dorm al carrer”, on treballen els equips d’atenció.

Amb accions com aquesta, Arrels vol sensibilitzar la ciutadania i les administracions. En aquest sentit, reclama que si alguna comunitat de veïns o particular es troba amb algun problema concret, acudeixin a entitats com Arrels abans d’instal·lar elements d’arquitectura hostil.