drons sant joan 2022

L’ús dels drons està cada vegada més estès i ja és habitual, per exemple, que els facin servir els cossos d’emergència i de seguretat. Però quan es produeixen vols incontrolats, poden generar problemes. És el que està passant a la xarxa ferroviària i per això Adif ha decidit que protegirà els voltants de les vies de tren per evitar que hi volin aquests aparells.

Fonts de la companyia ferroviària han explicat a betevé que més sovint del que es pensa, els drons acaben impactant contra les catenàries o contra altres instal·lacions com subestacions elèctriques, ponts o túnels. Això, a més de suposar un perill, a vegades provoca interferències en la circulació de trens i danys a la infraestructura ferroviària. Afegeixen que la proposta no és nova i que en altres països ja hi ha limitacions semblants. La protecció es farà a tota la xarxa viària espanyola.

Un pressupost de més de 94.000 euros

La companyia vol definir espais aeris protegits als voltants de les vies de tren. Per això licitarà un contracte amb un import de 94.757,16 euros amb un termini d’execució de sis mesos. L’objectiu és establir les restriccions que s’han d’aplicar als drons que circulin a prop de xarxes ferroviàries. Per exemple, determinar a quina altura ho poden fer i quines condicions han de complir aquells aparells que sol·licitin permís. Recorden que cada vegada més, els drons es fan servir en l’àmbit publicitari o per enregistrar altres esdeveniments.

Les sancions a Catalunya

La venda de drons ha augmentat els darrers anys i també les actituds poc cíviques durant el seu ús. A Catalunya, els Mossos d’Esquadra recorden que “no són una joguina i que “no poden volar a qualsevol lloc”, perquè poden comportar riscos. Demanen als propietaris que segueixin la normativa vigent i subratllen que les sancions per “pilotar un dron de manera temerària per a la vida o les propietats alienes” poden arribar als 225.000 euros.