L’Spotify Camp Nou s’integra al sistema Kupple de protecció de l’espai aeri contra l’ús irregular de drons. Així ho han anunciat aquest dimarts al matí el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, i el president del Futbol Club Barcelona, Joan Laporta.

D’aquí a unes setmanes, els Mossos d’Esquadra instal·laran diversos sensors que permetran reforçar la seguretat i la protecció aèria tant de l’estadi com d’infraestructures i equipaments rellevants de la zona sud de la ciutat. Amb aquest equip es protegirà no només el perímetre del Camp Nou, sinó que abraçarà un radi de dos quilòmetres.

Mario Olivares, sergent i cap de la Unitat Central Tècnica Operativa dels Mossos, ha explicat que la implantació del Kuppel al Camp Nou inclou la instal·lació d’unes antenes fixes que “mitjançant radiofreqüència” detecten l’arribada de drons a l’espai aeri i fan un encreuament de dades per comprovar si aquell vol està autoritzat o no. En el moment en què es localitza una aeronau no autoritzada apareix una alerta sonora. “Si veiem que aquell dron pot suposar una amenaça procedim a inhibir-lo”, ha indicat Olivares.

Aquest procediment es fa a través d’un braç mecanitzat que emet unes ones de radiofreqüència que tenen més potència que les que produeix el comandament que està manipulant el pilot de l’aparell. “El que fa es tallar la comunicació i fer-lo tornar al punt d’inici“, comenta Olivares, que diu que la tecnologia també permet localitzar el pilot perquè una patrulla pugui desplaçar-se per parlar amb ell.

35 vols no autoritzats diaris a la ciutat de Barcelona el 2022

El 2022 el sistema de detecció de drons Kuppel va rebre unes 13.000 lectures dels diferents subsistemes que representen una mitjana de 35 vols diaris a la ciutat de Barcelona. La gran majoria de vols es produeixen a les zones turístiques de la ciutat com la Sagrada Família o el port.

Barcelona va ser la primera ciutat europea a aplicar aquesta tecnologia per garantir la seguretat ciutadana. Es va començar a implementar aquest sistema el 2020 per protegir la superfície aèria de Barcelona i de l‘Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-el Prat, així com del complex petroquímic del Tarragonès. Actualment, hi ha més de 20 equips desplegats en diferents punts de la ciutat.

Olivares ha assegurat que el cos està treballant per desplegar aquest sistema a altres punts del territori properament.