És un drama i ens preocupa“. Així s’ha expressat la portaveu dels Mossos Montserrat Escudé davant de l’increment d’autors menors relacionats amb delictes de violència sexual. La policia, que s’hi ha referit arran del cas de Badalona, on un grup de menors va violar una nena d’onze anys, ha xifrat que del total d’autors d’aquest tipus de violència, gairebé un 13 % són menors. Pel que fa a les víctimes, un 38 % de les persones que les reben són menors.

La normalització de la violència sexual

Escudé ha afegit que aquestes xifres “ens alarmen, ens inquieten, ens preocupen i ens ocupen” i cal plantejar-nos “què ens està passant com a societat”. La portaveu dels Mossos ha assegurat que la violència sexual és un comportament “intolerable” i que està “normalitzat”. La policia ha detallat que del total d’autors menors d’agressions sexuals la majoria tenen entre 13 i 17 anys (10,88 %), mentre que una minoria se situa en la franja dels 10 als 12 anys (1,8 %). Les dades les han facilitat els Mossos en el context del Dia de les Persones Desaparegudes.

Pel que fa a les víctimes prop del 40 % (38,2 %) són menors. I en aquest cas, una mica més de la meitat tenen entre 13 i 17 anys, i la resta menys de 12 anys.

L’impacte greu de la violència sexual sobre les víctimes

Montserrat Escudé ha afirmat que l’abordatge de les violències sexuals ha de ser multidiscilplinari i que si s’aborda únicament des del punt de vista de seguretat “és un fracàs”. La policia ha apel·lat a famílies i escola però també a l’entorn d’amistats dels menors a estar atentes i revelar qualsevol indici que s’estigui cometent aquest tipus de violència. També alerta de l’impacte gravíssim que aquestes agressions tenen en la salut de les víctimes que les pateixen.