L’oferta de les diferents titulacions de formació professional continua ampliant-se. Barcelona disposarà d’un nou Institut de Tecnologies de la Informació i la Comunicació a partir del curs que ve, 2023-24. Ubicat a l’edifici MediaTIC, al cor del 22@, oferirà 642 places d’FP dins l’àmbit digital i tecnològic, un dels camps en què més han crescut les oportunitats laborals i també la demanda de titulacions per part dels estudiants per formar futurs programadors informàtics, experts en xarxes socials i bases de dades, entre d’altres. Hi treballaran una cinquantena de docents.

Oportunitats laborals en el clúster digital del 22@

En aquest cas la creació del nou institut al 22@ busca aprofitar el clúster digital en aquest barri, on ja hi ha empreses, institucions, universitats vinculades a les tecnologies de la informació. Es busca així també que els estudiants tinguin oportunitats de fer pràctiques empresarials i preparar-los per fer el salt al món laboral. I d’aquí també l’ubicació al MediaTIC, de Barcelona Activa on ja hi ha el Cibernàrium i l’Oficina de l’Atenció a les Empreses.

En la presentació del futur institut, la gerent del Consorci d’Educació de Barcelona, Mercè Massa, ha destacat que serà un centre “vinculat al món real i productiu” i en contacte directe amb “tothom que necessiti aquest talent”.

En total, al curs 2023-24 s’obriran 11 línies i un total de 20 grups (1r i 2n). S’oferiran ensenyaments d’FP que fins ara es feien a l’Institut Balmes i l’Institut Joan d’Àustria, que deixaran de fer-los i se centraran només en l’ESO i el batxillerat. Més endavant està previst incloure-hi ensenyaments de batxillerat tecnològic, però de moment s’oferiran les següents titulacions:

  • PFI Auxiliar de Muntatge i Manteniment d’Equips Informàtics
  • CFPM Sistemes Microinformàtics i Xarxes
  • CFPS Administració de Sistemes Informàtics en Xarxa
  • CFPS Desenvolupament d’Aplicacions Multiplataforma
  • CFPS Desenvolupament d’Aplicacions Web
  • cursos d’especialització
  • formació ocupacional

Instituts vinculats a les especialitats laborals

Aquest serà el segon dedicat en l’àmbit digital estrenat a Barcelona després de la creació de l’Institut Tecnològic de Barcelona (Nou Barris), inaugurat al curs 2018-19. Continua així la tendència per singularitzar els estudis postobligatoris per àmbits professionals i ubicar-los prop d’empreses del sector. Un exemple és l‘Institut dels Aliments que ja funciona a Mercabarna o l’Institut de Logística al Port.

En total seran gairebé 3.000 m² d’instal·lacions distribuïdes en dues plantes amb nou aules tècniques, tres aules polivalents, quatre laboratoris i espais de cotreball. El condicionament dels espais tindrà un cost de 400.000 € que finançarà el Departament d’Educació.