Milers d’agents dels cossos de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil reivindiquen aquest dissabte amb una manifestació convocada per Jusapol que s’equiparin els seus sous amb els dels Mossos d’Esquadra, l’Ertzaintza i la Policia Foral de Navarra. La mobilització arriba quatre dies abans que els sindicats policials s’asseguin, per primera vegada, en una taula tècnica amb el Ministeri de l’Interior per abordar la qüestió. L’endemà d’aquesta trobada, dijous, serà el torn de les associacions professionals de la Benemèrita.

Segons la Guàrdia Urbana un total de 35.000 persones s’han manifestat aquest dissabte al centre de Barcelona. Convocats per la plataforma Jusapol, els manifestants han tornat a demanar —ja han fet altres marxes a Madrid a l’estiu i a la tardor— l’equiparació de sous amb els de les policies autonòmiques de l’estat, és a dir, els Mossos d’Esquadra, l’Ertzaintza basca i la Policia Foral navarresa; així com de les policies locals.

Sindicats i associacions policials reclamen al Ministeri de l’Interior un paquet de 1.500 milions d’euros per igualar els seus sous als de les policies catalana i basca, uns diners que el ministre Juan Ignacio Zoido es va comprometre aquest dimarts a destinar-hi en tres anys. Els sindicats, però, temen que, a canvi, hagin de renunciar a altres drets sociolaborals adquirits. Per això, adverteixen que es mantenen en “màxima vigilància”. El president de Jusapol, Natan Espinosa, ha recordat que “portem prop de 30 anys demanant una equiparació que el Govern ja va prometre el 1992 i també el 2005”.

Segons Espinosa, la manifestació s’ha dut a terme a Barcelonaperquè és la segona ciutat més important d’Espanya” i l’ha desvinculat a l’indret d’actuació dels Mossos —cos que centra bona part de les seves reivindicacions—. En aquest sentit, el president de Jusapol ha afirmat que la propera mobilització “serà el 3 de febrer a Sevilla, i en un període de dos mesos, a altres ciutats de l’Estat”, sense especificar si hi haurà marxes a les capitals basca o navarresa —on l’Ertzaintza o la Policia Foral hi tenen competències policials—.

Jusapol calcula que les diferències salarials són d’una mitjana de 600 € bruts al mes, en funció de factors com el càrrec i el lloc de treball, les hores extres o l’assistència a judicis en dies lliures, entre d’altres. Per aconseguir que s’aprovin les partides necessàries, sindicats i associacions fan una crida al PP, el PSOE i Ciutadans per aconseguir un acord que permeti aprovar els pressupostos generals de l’Estat per al 2018.

Precisament, a la manifestació hi han assistit representants del PP i de Cs. El líder dels populars a Catalunya, Xavier García Albiol ha destacat que gràcies al govern del seu partit s’ha fet justícia a una reivindicació de fa temps. De la seva banda, el president de Ciutadans, Albert Rivera, s’ha compromès a no donar suport als pressupostos de l’estat si no s’inclou una partida per igualar els sous. En aquest sentit, Rivera ha lloat els cossos policials espanyols per totes les vegades que han defensat la població de la corrupció o el terrorisme i ha dit que sempre han vetllat per la llibertat dels ciutadans.

Els sindicats dels Mossos critiquen la instrumentalització política

La Federació de Professionals de la Seguretat Pública de Catalunya (FEPOL) i els dos sindicats principals dels Mossos d’Esquadra —SAP per a l’escala bàsica del cos i SEIME per a la intermèdia— han denunciat en un comunicat “la instrumentalització del govern espanyol en la negociació per a l’equiparació salarial“, que qualifiquen de “despropòsit” perquè, segons denuncien, el títol de l’acord governamental a negociar és “equiparació única amb els Mossos d’Esquadra”.

FEPOL, SAP i SEIME lamenten que s’hagin publicat els sous que perceben els agents dels Mossos d’Esquadra, tot “engreixant-los amb les hores extres per comparar-los amb els d’agents del Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil perquè la diferència sembli molt és gran”. Tot plegat, alerten els sindicats dels Mossos, és “una estratègia que ha funcionat” a l’hora de “fer més gran la distància entre els diversos cossos de seguretat, ja fracturada per l’escenari polític actual”.

En aquest sentit, creuen que l’objectiu del govern espanyol “és suprimir drets adquirits pels Mossos d’Esquadra” sense explicar altres drets que, a diferència dels policies autonòmics, sí que tenen els agents del CNP i la GC, com “passar a la reserva activa als 58 anys, allotjament gratuït, descomptes en transport públic, o mútua mèdica” entre d’altres.