Ha mort la pedagoga Roser Soliguer, qui va dedicar la seva vida a impulsar la renovació pedagògica i va contribuir al desenvolupament de la justícia social. Seguint aquest valors, i amb el seu marit, el filòsof i professor de la UB Jaume Bofill, l’any 1953 va fundar l’Escola Santa Anna, un centre amb un model educatiu que es basava en la participació dels alumnes i en la creació d’una “escola viva“, una idea insòlita en aquells moments que va significar una renovació en la pedagogia. Soliguer defensava la necessitat de potenciar les inquietuds dels infants per tal que els generés un interès pel món que els envolta.
En una carta escrita per Soliguer, publicada al web de l’Escola Santa Anna, explica com durant els anys 40 Barcelona ja tenia petites escoles com la Isabel de Villena, la Virtèlia o la Nausica, que seguien aquest model educatiu. La pedagoga afegia que “era molt difícil trobar una plaça en una d’aquestes escoles”. Per aquest motiu, quan va tenir fills en edat escolar, va decidir fundar l’Escola Santa Anna. Per fer-ho, va tenir el suport del pedagog i historiador Alexandre Galí.
En els seus inicis l’Escola Santa Anna es va ubicar en un petit local de la parròquia Santa Anna. Actualment segueix en actiu a la cruïlla entre els carrers de Bailèn i de la Diputació, oferint educació infantil, primària i secundària.
L’any 1969 el matrimoni va crear la Fundació Jaume Bofill, una entitat cultural privada que promou el coneixement de la societat catalana, el debat de les noves idees i propostes per avançar cap a una major justícia social. Des de l’any 2009, la Fundació Jaume Bofill centra el conjunt de la seva activitat al voltant de l’educació i el seu context social.
El 1997, Roser Soliguer va rebre la Creu de Sant Jordi, que concedeix la Generalitat; el 2002, la Medalla d’Honor de Barcelona, i el 2003, la Medalla President Macià, en reconeixement dels mèrits laborals.