El ginecòleg Santiago Dexeus ha mort a Barcelona aquest divendres als 88 anys. El barceloní va néixer en una reconeguda família de ginecòlegs i està considerat un dels pioners de les pastilles anticonceptives i de les tècniques de fecundació “in vitro”.

L’any 1973, juntament amb el seu germà Josep Maria, Santiago Dexeus va fundar l’Institut Dexeus, del qual va formar part fins el 2004, quan la gerència el va destituir després de certes desavinences, que van acabar amb accions judicials de totes dues parts.

Des del 2016 dirigia amb el seu fill Damián Dexeus Women’s, un centre ginecològic centrat en la salut de la dona, que es qui ha fet pública la notícia a les xarxes socials.  

Fites en el camp de la medicina

Santiago Dexeus ha estat protagonista d’algunes fites en el camp de l’obstetrícia i la salut de femenina que han transformat l’especialitat, com el diagnòstic precoç del càncer, la colposcòpia, la cirurgia oncològica, la primera laparoscòpia ginecològica o la mastologia. 

El 1984 va dirigir l’equip que va aconseguir el naixement del primer nadó proveta al país.

Docència i reconeixements

En l’àmbit de la docència, Dexeus va ser professor a la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona i ponent a la Universitat de Chicago, entre d’altres.

També és autor de diverses obres sobre ginecologia, alguna de traduïda a diversos idiomes, i va rebre nombrosos premis i distincions, com la Creu de Sant Jordi o la Medalla del President Francesc Macià.

Primeres reaccions i missatges de condol

Entre les primeres reaccions a la mort de Dexeus hi ha hagut la de l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que ha volgut expressar el seu condol a la família i amics. En una publicació a X (antic Twitter) ha afirmat que va dedicar la seva vida a “la humanització de l’atenció mèdica i a la defensa fervent dels drets de la dona”.

L’excalde Xavier Trias ha expressat la seva tristesa i el condol a la família. El líder de TriasXBCN ha definit Santiago Dexeus com un gran ginecòleg, “innovador, inconformista, emprenedor que va ajudar a canviar l’obstetrícia i la ginecologia”.

Daniel Sirera, president del Partit Popular a l’Ajuntament de Barcelona, també ha publicat a la plataforma X un missatge de condol per Santiago Dexeus.

El socialista Salvador Illa, candidat del PSC a les eleccions catalanes del 12 de maig, ha assegurat: “Ens ha deixat un dels ginecòlegs catalans més importants”.

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha fet un repàs per la trajectòria de Santiago Dexeus i ha destacat el seu paper referent en la salut sexual i reproductiva. També ha afirmat que gràcies a la seva tasca, avui és possible fer polítiques progressistes en aquest camp.

També ha tingut unes paraules de record per a Dexeus Pilar Eyre. La periodista i escriptora ha assegurat que Dexeus ha estat el ginecòleg de diverses generacions de dones, entre les quals, ella mateixa. Eyre ha recordat que “gràcies a ell i a la seva clínica, va donar a llum el seu fill”.