Durant la Setmana Europea de Prevenció de Residus, l’Institut Jane Goodall porta al Zoo de Barcelona la seva campanya “Mobilitza’t per la selva”. Aquests dies hi ha un punt d’informació de la campanya a la plaça de la Dama del Paraigua, dins del Zoo. Als visitants que s’apropin a les taquilles del recinte amb un mòbil per lliurar-lo, se’ls fa un descompte del 60 % en el preu de l’entrada. És la col·laboració del Zoo de Barcelona en la campanya. Durant el primer dia d’aquestes jornades no es van recollir gaires mòbils, perquè amb la ventada i el fred hi havia poca gent i la campanya tampoc no s’havia donat encara a conèixer entre els visitants del Zoo.

Carmen Bueno, voluntària de l’Institut Jane Goodall, explica que els mòbils que es recullin, estiguin en millor o pitjor estat, poden reutilitzar-se o bé reciclar-se. Si el que se n’aprofita són els components, s’aconsegueix evitar un residu que pot resultar tòxic i reduir la demanda de components minerals, en un sector que serveix per finançar guerrilles a la República Democràtica del Congo. A més, amb les mines de les quals s’obté el coltan, es destrueix l’hàbitat d’espècies com els ximpanzés, en greu perill d’extinció per la caça furtiva i la desforestació. Si els mòbils es poden reutilitzar i obtenir-ne algun benefici econòmic, els fons van destinats a materials educatius per a nens i nenes congolesos, aliments i medicines per a ximpanzés rescatats o llavors i arbres per als boscos de l’Àfrica.

L’Institut Jane Goodall treballa, per exemple, en un centre de rehabilitació de ximpanzés a Tchimpounga. Alguns d’aquests animals viuen dins del centre i d’altres són introduïts en una illa que hi tenen, on poden viure sense mantenir cap contacte amb humans ni ximpanzés salvatges.

A aquesta campanya s’hi han sumat també moltes escoles de Catalunya. Segons Bueno, és molt important conscienciar els més petits de les conseqüències fatídiques que la fabricació de mòbils té tant per a la població congolesa com per a tot l’ecosistema de les zones d’on s’extreu el coltan.

Tothom que vulgui participar en la campanya “Mobilitza’t per la selva” també ho pot fer enviant el mòbil en desús gratuïtament a través d’Eurekamovil. Si se’ls indica que es fa en el marc d’aquesta campanya, es participa en el sorteig mensual de l’apadrinament d’un ximpanzé a través de Chimpamig@s.