L’Organització Mundial de la Salut (OMS) apunta que una de cada quatre persones té o tindrà un problema de salut mental al llarg de la seva vida. Malgrat l’alta incidència en la població, el Departament de Salut creu que aquestes malalties estan estigmatitzades i això en dificulta la recuperació i agreuja el patiment dels malalts.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, juntament amb el president del CAC, Roger Loppacher, i el president de l’Associació Obertament, Xavier Trabado, han presentat el document Recomanacions sobre el tractament de la salut mental als mitjans audiovisuals, aquest dilluns al Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Coincideixen a valorar que els mitjans de comunicació poden ser una eina molt útil en la normalització dels trastorns mentals ja que poden facilitar la lluita contra els estereotips que els afecten.

Els principals errors que, diuen, es fan des dels mitjans de comunicació i que caldria combatre són considerar les malalties mentals com infreqüents o aïllades; referir-se a les persones amb diagnòstics de salut mental com a violentes, perilloses o imprevisibles; tractar-les amb compassió i paternalisme, i confondre trastorn mental amb discapacitat psíquica o demència. També es considera incorrecte parlar de persones incapacitades i de trastorns que són incurables, així com del tractament farmacològic com l’única via de recuperació.