LAURA PÉREZ, regidora de Feminismes i LGTBI: "Més d'un 16 % de les dones barcelonines diuen que han patit una agressió sexual al carrer de la ciutat de Barcelona. Són xifres preocupants que conviden a les institucions a treballar conjuntament amb la ciutadania per sensibilitzar i prevenir aquest tipus de situacions". JORDI JANÉ, conseller d'Interior: "Encara les denúncies no són majoritàries. Aquest és un element que ens ha de fer reflexionar. Les xifres ocultes de violència que es donen, que moltes dones pateixen a casa i que, malauradament, de vegades no arriben a temps als àmbits policials i de seguretat i no poden actuar abans."

Cap de les cinc víctimes d’aquest any no havia presentat denúncia, i en tres casos les dones convivien amb l’agressor. De les més d’11.700 víctimes ateses, 675 són menors d’edat, malgrat les campanyes de conscienciació.

L’acte institucional s’ha fet a la plaça de Sant Jaume. El president Carles Puigdemont i l’alcaldessa, Ada Colau, han presidit el minut de silenci, que ha congregat autoritats i entitats al davant del Palau de la Generalitat. El plenari corresponent al mes de desembre s’ha suspès momentàniament perquè els regidors i l’equip de govern poguessin baixar a la plaça i sumar-se al minut de silenci.

Prèviament l’actriu Ivana Miño ha llegit un manifest de rebuig a la violència masclista. Un escrit que recordava que Catalunya disposa de la Llei 17/2015 d’igualtat efectiva d’homes i dones, en què consten tots els canvis per eliminar les traves a l’equitat entre homes i dones, tant en la vida pública com la privada. El Tribunal Constitucional, però, ha eliminat alguns dels articles concebuts per promoure la igualtat al món laboral i això “suposa un entrebanc en la promoció dels drets de les dones”, segons el manifest.

El document institucional ha volgut incidir especialment a “denunciar les violències sexuals perquè són la màxima expressió de la dominació patriarcal envers les dones”. El text conclou que aquest tipus de violències no són socialment contestades amb prou contundència “perquè la societat indueix a qüestionar la dona víctima de l’agressió”.

Com a mostra d’aquesta realitat el manifest remet als estudis segons els quals una part de la joventut no percep l’existència de desigualtats entre homes i dones i continua tenint actituds “d’imposició, menyspreu, humiliacions o gelosia”.

El manifest ha acabat amb una frase de la coneguda vocalista Nina Simone: “La llibertat per a mi és no tenir por.”

La violència masclista, en xifres

Segons el Departament d’Interior, una de cada quatre dones ha patit com a mínim una agressió masclista al llarg de la seva vida. Aquest 2016, han mort cinc dones i s’han denunciat 9.600 nous casos, això vol dir 35 denúncies cada dia, de mitjana.

També hi ha dades de jutjats, en aquest cas referents a l’any passat. Segons la memòria del Consell General del Poder Judicial, els jutjats de violència sobre la dona van ingressar prop de 25.000 assumptes.

Laura Pérez, regidora de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, ha recordat al final de l’acte que el 16 % de les dones barcelonines asseguren que han patit una agressió sexual al carrer, unes xifres que ha qualificat de “preocupants” i que, ha dit, “conviden les administracions a actuar conjuntament per frenar aquesta problemàtica”.

El conseller d’Interior, Jordi Jané, per la seva banda, ha demanat a les víctimes de violència masclista que no tinguin por de denunciar. “La xifra de violències ocultes que moltes dones pateixen en silenci és, malauradament, encara massa alta”, ha assegurat Jané.

Jané ha recordat que el Departament d’Interior ha creat una aplicació perquè les víctimes de violència masclista puguin contactar amb emergències sense la necessitat de parlar.