Presó, angoixa i control. Tres conceptes que estudiants de l'Institut Poeta Maragall han treballat dins del projecte Altaveus per la Igualtat, coordinat per la Fundació Aroa. Aquestes imatges les exposen a l’Espai 210 fins a final de mes i hi mostren els actes de violència i l’impacte emocional que tenen. És un projecte educatiu d’Aprenentatge i Servei. NÚRIA POCIELLO CAYUELA, coordinadora de la Fundació Aroa “Introduir dins el que és l’aprenentatge curricular temàtiques i aspectes que després els nois i noies puguin aplicar, puguin aportar el seu granet de sorra a la societat per fer un servei.” La idea és oferir un marc de reflexió entorn les desigualtats de gènere i prevenir la violència masclista a l’adolescència i que puguin aportar la seva pròpia visió. JUAN GIL CARVAJAL, estudiant de 1r de batxillerat artístic “He après a distingir els diferents tipus de maltractaments que hi ha, que són els verbals, els físics i psicològics, que de vegades no es noten.” FERNANDO RAMOS, estudiant de 1r de batxillerat social “Nos enseñaron bastantes cosas que yo ni sabía, ni pensaba nunca, ni nada, y va bien porque a esta edad es ya cuando se empieza a ver quien maltrata.” ALEXIA VIDIELLA, estudiant de 1r de batxillerat artístic “El maltractament encara està vigent, nosaltres hem intentat posar-hi fi, i encara seguim, però encara ens queda molt camí per fer.” El que han après ho han plasmat en fotografies, audiovisuals, cartells, xapes... Tot un seguit de materials de comunicació que es distribuiran per diferents espais de la ciutat per fer arribar el missatge d’igualtat a la major quantitat de gent possible.

Altaveus per la igualtat és un projecte educatiu d’Aprenentatge i Servei que fomenta la reflexió entorn les desigualtats de gènere, la prevenció de la violència masclista a l’adolescència i la sensibilització ciutadana, a partir de les campanyes creades per estudiants d’ESO.

El projecte Altaveus per la igualtat va començar a mitjan curs passat amb alumnes de 4t d’ESO, que enguany cursen batxillerat. Mentre un nou grup comença a treballar els materials del projecte, el primer ja ha començat a fer les primeres campanyes per difondre els materials que van preparar el curs passat.

Els alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Poeta Maragall durant el curs 2015-16 estan presentant una mostra fotogràfica titulada “A tu també et pot passar!”, a l’Espai 210 fins al 30 de novembre, però també han fet un projecte audiovisual i han dissenyats altres materials per explicar aquesta problemàtica. Les imatges que han fet ells mateixos mostra per una banda les accions violentes i per l’altra les conseqüències emocionals.

El projecte Altaveus per la igualtat l’organitza la Fundació Aroa. Ho fa en el marc del Cicle de Dones en So de Pau de la Comissió de Dones del Pla de Desenvolupament Comunitari de Sagrada Família. La seva intenció és potenciar la capacitat crítica dels nois, transformar creences i actituds masclistes, fomentar l’equitat i els models de relació no abusius, el creixement personal i la seva capacitat individual i col·lectiva per millorar.