Sense incidents i amb un to festiu s'han manifestat els estudiants de secundària que no estan d'acord ni amb la reforma educactiva del Govern espanyol ni amb les retallades de la Generalitat en educació. Diuen que aquestes decisions fan empitjorar les condicions i la qualitat de l'ensenyament. Era una crida en l'àmbit estatal i a Barcelona els sindicats i associacions que hi donaven suport han aconseguit reunir, segons la policia, 3.000 persones. Per ells la reforma del Govern espanyol és un nou pas enrere. ELOI CORTÉS, secretari general de l'AJEC "Últimament hem patit també els atacs de Madrid, del ministre Wert, que segueix atacant dia a dia el sistema educatiu públic, pel que fa a la llengua, pel que fa al sistema d'immersió lingüística." BORJA LATORRE, Sindicat d'Estudiants "Nosaltres creiem que Convergència i Unió i el Partit Popular estan d'acord en el principal, que és atacar els fills dels treballadors, i els estudiants. El que pretenen amb això és seguir donant diners als banquers i capitalistes i també fer fora el fill del treballador a l'educació i privatitzar l'educació pública." La vaga d'estudiants seguirà demà, tercer i últim dia de protestes. A Catalunya, de moment, està tenint un seguiment aproximat, segons els Sindicat d'Estudiants, d'un 70 per cent.

La marxa ha sortit de la plaça de la Universitat a les 12 del migdia i s’ha dirigit a la plaça de Sant Jaume, on ha provocat talls de trànsit en diversos carrers del centre de la ciutat. Els participants han cridat consignes a favor de l’educació pública i els estudiants han defensat consignes com ara “Després d’estudiar volem treballar” amb referència a la situació econòmica, per la qual el 50% dels joves estan a l’atur.

La manifestació, que s’emmarca dins de les 72 hores de vaga que es fan a tot l’estat, ha estat convocada pel Sindicat d’Estudiants i per l’Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC). Els manifestants critiquen aspectes com:

  • La creació de noves selectivitats econòmiques i acadèmiques per accedir a la formació professional de grau superior i a la universitat després que les taxes universitàries s’hagin incrementat fins a un 66% respecte al curs passat.
  • L‘acomiadament de més de 50.000 professors dels centres d’estudi i d’universitats.
  • La imposició de tres revàlides que es faran a 6è de primària, 4t d’ESO i 2n de batxillerat.
  • Retirada de beques menjador i de llibres per als estudiants de primària i secundària a molts territoris de l’estat.