Que molts pacients amb migranya tinguin un trastorn de dèficit d’atenció i hiperactivitat, o viceversa, pot explicar-se ara amb els resultats de l’estudi Brainstorm Consortium. La base de risc genètic comuna entre totes dues malalties és molt important i això explicaria la seva correlació.

Els resultats de l’estudi Brainstorm Consortium, amb una participació molt gran i per tant amb un risc d’error molt baix, permet detectar ”factors de risc genètic” que poden ser la base de trastorns mentals o neurològics. El doctor Josep Antoni Ramos-Quiroga, cap de Psiquiatria de l’Hospital Vall d’Hebron, afegeix que la predisposició a patir TDAH aniria lligat a problemes d’obesitat, addicció a les drogues o un baix rendiment acadèmic.

Els resultats de l’estudi també demostren que hi ha fortes correlacions amb paràmetres cognitius i trets de la personalitat. La recerca ha aprofundit en les bases genètiques comunes de 25 malalties del cervell partint de dades de més d’un milió de pacients.

Un estudi pioner en la psiquiatria

El doctor Ramos-Quiroga explica que aquest nou estudi és molt important en el camp de la psiquiatria. “Posa en relleu la importància de les bases genètiques comunes en molts trastorns com l’autisme, l’esquizofrènia, el TDAH o el trastorn bipolar com a factor de predisposició per a l’aparició del trastorn en funció de determinats agents externs”, ha dit. El cap de Psiquiatria de la Vall d’Hebron assegura que les variants genètiques juguen un paper fonamental per tal d’explicar per què el cervell de cada persona es comporta de manera diferent davant un mateix condicionant extern.

Entre els avantatges que impliquen aquesta descoberta, Ramos-Quiroga destaca que permetran entendre als pacients el per què una persona pot tenir aquests trastorns, ja que té una base genètica que el predisposa, i d’altres no, i, per tant, pot ajudar a ‘desestigmatitzar un col·lectiu en què durant molt de temps s’ha culpabilitzat.