Els metges catalans continuen pressionant el conseller de Salut, Boi Ruiz, perquè no porti a terme més ajustos en el sector sanitari. Les aturades, que tindran lloc els dies 15 i el 16 de novembre, han estat convocades pel sindicat majoritari, Metges de Catalunya, que han fet una crida a la vaga sense el suport de la resta d’agrupacions sindicals. Des de Metges de Catalunya consideren que la gestió de Ruiz és “nefasta” i asseguren que només desconvocaran les aturades si el govern garanteix que no es produiran més retallades el 2012.

En una roda de premsa, el president de Metges de Catalunya, Albert Tomàs, ha explicat que els pressupostos per a l’any que ve reduiran la part destinada a salut. Segons Toms, el conseller d’Economia treballa en l’elaboració d’un pressupost en què s’aplicaria una nova retallada del 4,8%, tot el contrari del que diu el conseller de Salut, Boi Ruiz, que durant les darreres setmanes ha assegurat que no hi haurà més retallades en salut.

El departament de Salut de la Generalitat ha lamentat la vaga de metges, tot i que considera que les protestes dels treballadors de la sanitat són legítimes. Pel que fa a l’exigència dels metges de que Salut garanteixi que no hi haurà més retallades l’any 2012 com a condició per desconvocar la protesta, el departament ha explicat que està estudiant el text de la convocatòria.

Metges de Catalunya ha rebut suport del sindicat UGT, que ha assegurat estar obert a sumar-se a aquesta vaga. UGT ha demanat la unitat sindical i ha assegurat que els treballadors dels hospitals públics i concertats han de lluitar en comú tot i que la Conselleria de Salut busqui la seva confrontació.

Altres sindicats, com CCOO, no se sumen a la convocatòria de Metges de Catalunya, que han qualificat d’irresponsable en el context de crisi econòmica que viu el país. Comissions hi afegeix que encara s’està negociant un acord laboral per als propers mesos amb l’ICS.

Segons el sindicat, l’aturada té només l’objectiu d’aconseguir reclamacions corporatives i de mantenir privilegis “intolerables d’alguns”, molt pocs, d’una de les empreses del sistema sanitari d’utilització pública de Catalunya. Comissions Obreres ha anunciat que continuarà negociant la Mesa Sectorial amb l’Institut Català de la Salut per aconseguir un acord que permeti superar les dificultats econòmiques i que garanteixi la qualitat assistencial.