Els acusats han arribat als jutjats amb un acord pràcticament tancat sota el braç. De fet, l'empresa ja havia pagat la indemnització a les famílies de les víctimes. La xifra, segons fonts judicials, supera els dos milions d'euros. Amb aquest pacte, al president d'Habitat li han reduït la condemna a la meitat. Un any de presó i un altre d'inhabilitació per l'exercici d'activitats empresarials. I la reacció no s'ha fet esperar. Aquesta mateixa setmana Bruno Figueras presentarà la dimissió al capdavant de l'empresa. EMILIO ZEGRÍ, advocat de Bruno Figueras "D'això encara no en sabem res. El més important és que les famílies ja han cobrat". A la resta d'acusats se'ls han imposat penes d'entre sis mesos i dos anys de presó. És a dir, que ningú no hi haurà d'entrar. Es tanca així un procés que ha durat cinc anys. Les víctimes treballaven en una obra del Poblenou. En el moment de l'accident eren dins d'una rasa sense apuntalar. Tot i que ja havien avisat que el mur podia caure, l'encarregat de l'empresa els va dir que els treballs s'havien d'acabar abans de les vacances. Poc després, la paret va cedir i cinc d'ells van morir sepultats. Dos més en van resultar ferits de diversa consideració.

El president del grup Habitat, Bruno Figueras, i els altres acusats acceptaran penes de fins a dos anys de presó. D’aquesta manera, previsiblement, s’evitarà el seu ingrés en un centre penitenciari.

El Jutjat Penal 22 de Barcelona havia fixat aquest dilluns com a data d’inici del judici per la mort de cinc treballadors en una obra del grup Hàbitat al carrer dels Almògavers el 27 de juliol de 2006. El judici havia d’analitzar les possibles responsabilitats del llavors president del grup, el director general, el cap d’obra i també de l’encarregat de Norbella, l’empresa que realitzava els treballs en què es va produir l’accident. Tot apuntava però que hi hauria conformitat entre les parts i que s’evitaria el judici.

Dels cinc treballadors que hi van morir, hi havia tres pakistanesos depenents d’un subcontractista, dos dels quals no tenien autorització per treballar a Espanya. L’accident, que va causar lesions a dos treballadors més, va passar mentre construïen una galeria de serveis i una paret d’excavació els va caure sobre.

La fiscalia demana dos anys de presó i multa de 15.000 euros al president i el director general del grup Hàbitat per un delicte contra els drets dels treballadors. També els acusa de cinc delictes per homicidi per imprudència.

La fiscalia considera en l’escrit d’acusació que el cap d’obra i l’encarregat no van prendre cap mesura de seguretat abans d’ordenar a les víctimes que baixessin a treballar al canal, que tenia cinc metres de profunditat tot i saber que el mur de contenció no estava apuntalat.