Una canya amb una tapa a escollir, per 1,20 €. No és fàcil trobar en aquesta ciutat bars que facin ofertes com aquesta, però n’hi han. La Plataforma Pro Tapa Gratuïta a Barcelona porta dos anys localitzant bars amb tapes gratis a Barcelona i rodalies. Sobre un mapa de Google Maps han ubicat uns 35, però al grup de Facebook -que a hores d’ara té 22.543 seguidors– se’n troben molts més. El grup va ser creat fa uns dos anys per Carles RP, que actualment el coordina amb l’ajut d’un equip de col·laboradors. Ells són els primers a anar-se’n de tapes i recomanar els millors establiments on gaudir d’aquest bonic costum de menjar gratis. Però són els milers de seguidors del grup qui, de tant en tant, van aportant els noms i les adreces d’infinitat de locals de Barcelona on se serveix una tapa amb cada consumició.

A banda d’aquest servei d’informació, el grup va néixer amb una vocació reivindicativa clara envers el sector català de l’hosteleria. La mateixa definició del grup a Facebook diu que reivindica “la tradició popular i centenària de la tapa” grautïta. És cert que aquesta tradició està més arrelada en altres ciutats espanyoles, però la Plataforma encoratja els bars de Barcelona perquè s’hi sumin, entenent que la menja que acompanya la beguda ajuda a consumir-ne més. La Plataforma Pro Tapa Gratuïta accepta la diferència amb la ració o el pinxo, que porten més quantitat o qualitat que la tapa i no són gratuïts.

El somni d’aquests amants de la tapa és trobar a Barcelona una zona de bars com les del carrer Laurel (a Logronyo) o Elvira (a Granada), on un recorregut per prendre vins, cerveses o refrescos és més que suficient per omplir l’estómac amb una bona varietat de menjars de qualitat. Actualment hi ha terrasses agrupades en diversos barris de Barcelona i l’àrea metropolitana, però a la majoria no serveixen tapes gratuïtes.

Cada dia, dins el programa ‘Connexió Barcelona’, et mostrem un blog, producte o servei web d’interès per a la gent de Barcelona. Per llegir una altra d’aquestes ressenyes, fes clic aquí.