(ACN/Redacció) L’Hospital Vall d’Hebron elaborarà medicaments amb una impressora 3D per a infants. És el primer assaig clínic d’aquestes característiques a Europa amb pacients pediàtrics. Aquest sistema permet elaborar medicaments amb dosis personalitzades per a cada cada nen segons el seu pes i les característiques clíniques. La impressora 3D permet elaborar medicaments de formes semisòlides i masticables (similar a una gominola) a partir del principi actiu combinat amb excipients adequats.
Ara són les famílies les qui han de dosificar el fàrmac mesurant el volum de xarop, però aquest mètode nou és molt més còmode i evita possibles errors en la dosi que s’administra. La fórmula espera millorar l’experiència dels pacients i les seves famílies, ja que es poden introduir gustos, colors i olors agradables modificables entre diverses opcions.
Un estudi per provar l’eficàcia i tolerabilitat del medicament
El servei de farmàcia de l’hospital posarà en marxa en les pròximes setmanes un estudi per provar l’eficàcia, la tolerabilitat i el nivell d’acceptació d’un medicament. Es comprovarà l’experiència dels infants que han de prendre medicació, sobretot els qui tenen patologies cròniques i que requereixen tractament diari, i de les seves famílies i cuidadors.
També s’espera que aporti altres beneficis, com ara facilitar el seu transport, ja que aquests medicaments impresos no necessiten conservar-se en una nevera.
L’assaig se centra en menors de sis a 18 anys
Tot i que l’assaig clínic se centrarà en infants i adolescents d’entre sis i 18 anys, l’ús de medicaments impresos en 3D podria ser útil també en adults, especialment en casos en què sigui necessari ajustar la dosi en funció de cada pacient o existeixin problemes de deglució, ja que el medicament té una consistència semisòlida que permet que sigui masticable i es faciliti que s’empassi amb facilitat.