Foto: laura Fíguls (ACN)

(ACN) L’Hospital Vall d’Hebron ha decorat la sala d’espera, una consulta i l’espai de l’accelerador, com una selva amb animals per reduir les pors i l’angoixa dels infants amb càncer que han de rebre radioteràpia. L’hospital tracta el 80 % dels infants de Catalunya que han de rebre radioteràpia. Els acceleradors, però, es troben a l’hospital general i no a l’infantil i, fins ara, les nenes i nens compartien espai amb els adults.

El que ha fet l’hospital, amb la col·laboració de la fundació Juegaterapia, ha estat tematitzar el recorregut per on es mouen els pacients pediàtrics, ja que han de seguir les petjades d’un animal per arribar fins a la sala de l’accelerador, un equip amb tecnologia avançada que permet guanyar molta precisió i seguretat en la radioteràpia. Allà també acullen els infants animals entranyables pintats a les parets per reduir la fredor que pot transmetre un espai hospitalari amb una màquina imponent com aquesta.

Els pares dels infants ho agraeixen

El cap del Servei d’Oncologia Radioteràpica del Vall d’Hebron, el doctor Jordi Giralt, destaca que acudir a l’hospital serà “més fàcil i amigable” per als infants que no pas abans: “Estem reduint l’ansietat dels nens, que se senten més confortables, i això facilita el tractament“. De la seva banda, els pares agraeixen disposar d’un espai més íntim i sense tanta gent, i amb una ambientació que tranquil·litza els nens. “L’espai els dona serenitat perquè venir a un lloc que no coneixes crea inseguretat i por. No saps què passarà i els colors, els dibuixos, transmeten seguretat”, asseguren.

Els pacients s’han d’estar molt quiets quan els fan les exploracions radiològiques (TAC) i reben el tractament i, si els infants estan molt angoixats, de vegades s’han de sedar. Els responsables del servei esperen que podran reduir les anestèsies en aquests espais ara una mica més càlids.